Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

El Xiulet de Pals

C/ Font 3
Pals - Baix Empordà
Telèfon: 628597972
Fax:

www.elxiuletdepals.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Ruta dels pobles medievals


Descripció breu:

La Ruta dels pobles medievals ens ofereix conèixer, dalt del tren, i amb recorreguts guiats a peu, els petits pobles medievals que configuren una xarxa de paisatges idíl·lics on perdre's tot l'any. El trajecte cap a Peratallada dura uns quinze minuts i anirem descobrint l'entorn geogràfic i històric a través del recorregut. Farem una parada a Peratallada, un dels nuclis d'arquitectura medieval més importants de Catalunya i també a Palau-sator, on pujarem a la Torre de les Hores, on només el gran rellotge et recorda que el temps no s'atura.


Lloc o equipament:

El Xiulet de Pals, Peratallada i Palau-sator.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h


Preu/alumne original:

8.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.75 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer els sistemes socials organitzatius. 2. Conèixer les jerarquies de l'època medieval. 3. Conèixer els orígens de Catalunya. 4. Conèixer i observar sistemes defensius, com fossats, torres de guaita, muralles i barbacanes. 5. Conèixer i contextualitzar l'origen d'aquests pobles en el període històric d'invasions i reconquestes. 6. Conèixer i recordar alguns comtes i nobles de l'entorn. 7. Conèixer i identificar els conreus de la plana.


Descripció de l'activitat:

Sortim del barri antic de Pals, on hi ha la parada del tren, passant pel mig de carrerons emblemàtics de la vila dalt del tren. El trajecte que ens porta al municipi de Peratallada dura uns quinze minuts aproximats. Anirem descobrint l'entorn geogràfic i històric a través del recorregut. Farem una introducció sobre l'origen de Pals i la plana agrícola de l'Empordà. Posarem en context la Catalunya en època medieval, els comtats catalans i el feudalisme a Catalunya. Farem una parada a Peratallada, un dels nuclis d'arquitectura medieval més importants de Catalunya, per fer una visita a peu pels carrers i raconets de la vila. Passarem per davant dels indrets més rellevants, l'església, el castell, la plaça principal amb els seus arcs, l'impressionant fossat, i tot de detalls que ens transportaran a una altra època. El Xiulet ens esperarà a l'altre costat del poble, per continuar aquest viatge i fer una altra parada a Palau-sator per visitar el poble i la Torre de les Hores.


Materials utilitzats:

- Megafonia utilitzada per explicar tot allò que anem descobrint durant el trajecte. - Observació de les construccions defensives in situ. - Observació de làmines disposades en els circuits que visitem. - Làmines facilitades a les escoles i utilitzades en els cicles dels més petits per facilitar la comprensió d'alguns conceptes.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta de valoració que emplenen les escoles; avaluació de la dinàmica de grup durant el transcurs de l'activitat: preguntes prèvies per valorar el nivell de coneixement previ i preguntes posteriors per veure els nivells d'atenció. Kahoot per fer a les escoles després de l'activitat; fitxa entregada a les escoles perquè els alumnes valorin l'activitat un cop feta.


Observacions:

Aquesta activitat inclou el trajecte en tren, una part més lúdica per als cicles dels més petits, que igualment s'aprofita per descobrir i conèixer l'entorn. És una activitat que permet acostar els continguts que es puguin estar treballant dins de l'aula al carrer. Com en tota activitat educativa, es pot treure més profit si ja s'ha fet un treball previ. Tot i així, els pobles i l'entorn tenen tanta història i tant d'atractiu que, malgrat no tenir un context previ, serveix per acostar i iniciar-se en els continguts de l'època medieval.