Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Les nostres veïnes les plantes silvestres


Descripció breu:

En aquest taller volem aconseguir que els infants aprenguin a identificar les plantes silvestres del seu entorn i a conèixer-les, i que sàpiguen l'ús que se'n pot fer. Mitjançant petits recursos d'etnobotànica i fitoteràpia, volem recuperar aquells coneixements que es transmetien de generació en generació sobre les propietats de les plantes de l'entorn i els seus usos culinaris, aromàtics i medicinals.


Lloc o equipament:

Entorn natural proper a l'escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Reconèixer que la biodiversitat depèn en gran mesura de les plantes; 2. Identificar les plantes silvestres que tenim a l'entorn; 3. Conèixer els usos de les plantes que trobem; 4. Descobrir i observar els animals que viuen i s'alimenten de les plantes; 5. Aprendre a recol·lectar les plantes que necessitem de manera respectuosa i sostenible; 6. Conscienciar de la saviesa popular relacionada amb les plantes i el seu ús medicinal.


Descripció de l'activitat:

Per introduir el tema comencem amb el tast d'un refresc o infusió de plantes dins l'aula. Tot seguit, es presenten les guies de butxaca i el material de camp que utilitzarem durant la sortida d'identificació a l'entorn. A continuació, ens desplacem a peu fins al lloc escollit per dur a terme l'activitat. L'activitat d'observació i coneixement de les plantes silvestres de l'entorn es fa a partir d'un petit joc amb imatges de plantes que cal cercar per la zona. Amb aquest joc anirem descobrint els usos de les plantes, tastarem les que siguin comestibles i descobrirem les que tenyeixen. Mentre observem i descobrim la flora veïna, també descobrirem i coneixerem la fauna que hi viu o se n'alimenta. Per concloure l'activitat, els alumnes poden escollir alguna planta o flor per recol·lectar i assecar, amb la finalitat de començar un petit herbari que podran continuar a l'escola o a casa.


Materials utilitzats:

Utensilis: cistells, guies de butxaca de plantes silvestres i medicinals, bullidor, gots, tisores, cartolines i cordill.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Es recomana treballar a l'escola la temàtica de les plantes silvestres uns dies abans del taller i que cada alumne porti una llibreta petita per a l'activitat.