Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Escola de Natura de l'Estany de Banyoles

Pg. de la Draga, 5
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972581316
Fax:
correu@escolanaturabanyoles.org
www.escolanaturabanyoles.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

L'hort sostenible


Descripció breu:

Tallers teoricopràctics que ofereixen propostes d'actuacions per aconseguir que l'escola, el centre o la llar sigui un espai amic del medi ambient: l'autocompostatge, l'alimentació sana a través del cultiu i el consum de productes locals i la transformació sostenible d'una casa. Descoberta de primera mà del procés, identificació d'espècies d'éssers vius, anàlisi de diferents sòls. Existeix una proposta de metodologia i continguts concrets segons el tema que interessi treballar i el nivell dels alumnes.


Lloc o equipament:

Centre escolar, entitat o equipament municipal.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2-4 h


Preu/alumne original:

10.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Fomentar la implicació personal i col·lectiva en la preservació del medi ambient, l'alimentació saludable i la gestió sostenible d'una llar; 2. Donar a conèixer el procés autònom, fàcil i gratuït de reciclatge de la matèria orgànica, el cultiu de productes locals i les accions bàsiques per aconseguir un habitatge amic del medi ambient; 3. Proporcionar formació bàsica per a la implementació i/o la pràctica de l'autocompostatge, el cultiu i la transformació: 4. Reduir el volum de residus de l'escola, centre o llar.


Descripció de l'activitat:

Programa de compostatge: 1. El procés de compostatge de la matèria orgànica, avantatges; 2. El compostador, instal·lació i ús; 3. Materials a compostar, tipus i proporcions; 4. Resolució d'incidències (en el cas que es disposi de compostador actiu); 5. Aplicacions del compost. Programa de productes singulars i alimentació sana: 1. Descoberta i identificació dels productes locals a través de mostres reals; 2. Consum global, repercussions i problemàtiques associades; 3. Agricultura ecològica, afectacions dels productes químics i avantatges de les solucions respectuoses. Programa de casa amiga del medi ambient: 1. La casa, aprofitament d'energies renovables i gestió sostenible de l'aigua; 2. L'hort i els animals, autoabastiment dels productes de consum; 3. L'entorn, aprofitament dels recursos naturals.


Materials utilitzats:

Recurs audiovisual sobre el procés de compostatge, model de compostador, materials orgànics diversos, mostres de compost en diferents etapes, làmines i guies d'identificació per als éssers vius, eines i equip per a l'anàlisi del compost. Productes locals, materials diversos per als jocs i dinàmiques sobre consum global i maleta pedagògica de l'agricultura ecològica. Eines per al treball a l'hort i la cura del bestiar, làmines i dibuixos per als jocs, guies d'identificació per a la descoberta dels recursos naturals.


Mecanismes d'avaluació:

Mecanisme d'avaluació: dinàmica de percepció sobre la valoració que fan els participants de l'activitat i l'impacte que els ha provocat, i sobre la intenció de canvi d'hàbits a escala individual.


Observacions:

En el cas de la casa amiga del medi ambient, hi ha la possibilitat de combinar l'activitat amb una passejada amb poni (suplement extra).