Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Iaeden

C/ Santa Margarida, 9 1er
Figueres - Alt Empordà
Telèfon: 972670531
Fax:

www.iaeden.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Projecte de ciència ciutadana sobre la biodiversitat del centre educatiu i el seu entorn


Descripció breu:

Descobrirem el meravellós món de la biodiversitat amb una eina de ciència ciutadana. Mitjançant la captura d'imatges o sons, els alumnes coneixeran la flora i la fauna més properes i al mateix temps es convertiran en ciutadans científics. Aprendran a identificar espècies invasores, així com a desenvolupar habilitats científiques clau com l'observació, la recopilació de dades i la capacitat d'anàlisi. El projecte combina les habilitats d'observació amb la tecnologia per ajudar els alumnes a convertir-se en defensors de la natura i amants de la biodiversitat.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Ampliar el coneixement dels alumnes sobre la flora i la fauna locals i fomentar l'aprenentatge experiencial; 2. Fomentar la participació activa dels alumnes en la ciència ciutadana; 3. Reconèixer les espècies invasores i aprendre sobre el seu impacte en la biodiversitat local; 4. Desenvolupar les habilitats científiques dels alumnes, com ara l'observació, la recopilació de dades i la capacitat d'anàlisi; 5. Sensibilitzar els alumnes sobre la importància de la biodiversitat i la necessitat de preservar els ecosistemes locals.


Descripció de l'activitat:

El projecte de ciència ciutadana iNaturalist és una oportunitat única per als alumnes d'explorar la biodiversitat del centre educatiu i el seu entorn i fomentar la seva participació activa en la ciència ciutadana. Mitjançant la captura d'imatges i la recopilació d'informació sobre les espècies que troben, els alumnes poden crear un projecte sobre la biodiversitat del centre educatiu, compartir aquesta informació a la plataforma i col·laborar en la identificació de les espècies. A més a més, poden reconèixer quines espècies invasores són presents a l'entorn i aprendre sobre el seu impacte en la biodiversitat local. Aquest projecte, que combina les habilitats d'observació amb la tecnologia, es pot convertir en una eina molt valuosa per promoure que els alumnes esdevinguin defensors de la natura i contribueixin a la conservació dels ecosistemes locals.


Materials utilitzats:

Telèfons mòbils o càmeres per a la captura d'imatges, lents de magnificació, accés a Internet per a la compartició de dades, guies de referència sobre la flora i la fauna locals.


Mecanismes d'avaluació:

Per mesurar l'èxit dels tallers, es duu a terme una enquesta digital que es proporciona al professorat. En aquesta enquesta, s'avaluen diversos aspectes, com ara la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut i el rendiment de l'educador. Aquesta informació ens ajuda a identificar les àrees que necessiten millorar i a perfeccionar els tallers per oferir una experiència més enriquidora a l'alumnat.


Observacions:

Cal que els alumnes, com a mínim en grups de quatre, disposin d'accés a un telèfon mòbil, una tauleta o una càmera de fotos digital, des dels quals puguin descarregar després les fotos a un ordinador.