Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Aula de Natura El Meandre

Pladevall 15bis, Can Busquetics / Bústia 67
Cellera de Ter, la - Selva
Telèfon: 621268944
Fax:

https://www.elmeandre.cat/
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La saviesa de les plantes


Descripció breu:

Activitat vinculada a la ciència ciutadana, que pretén despertar entre els alumnes l'interès per l'etnobotànica i així generar una mirada molt diferent de les «males herbes». Consisteix en una presentació a l'aula i una sortida de camp per reconèixer les plantes útils del nostre entorn. A posteriori, els alumnes podran fer un treball de recerca: recollir testimonis de familiars o veïns amb l'objectiu d'esbrinar si coneixen aquestes plantes, si tenen noms vernacles i quins usos tradicionals els donaven.


Lloc o equipament:

Centre escolar i rodalies


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

- Apropar i descobrir les aplicacions i els usos tradicionals de les plantes del nostre entorn. - Posar en valor les «males herbes» per les seves propietats medicinals, culinàries, etc. - Posar en valor els usos tradicionals dels recursos naturals de proximitat, que comporten un ús més racional i respectuós amb l'entorn. - Potenciar la transmissió oral intergeneracional perquè no es perdin coneixements tradicionals. - Posar en valor la ciència ciutadana. - Potenciar l'observació i la percepció com a elements que faciliten el coneixement.


Descripció de l'activitat:

Activitat per estudiar les plantes útils del nostre entorn. Primer farem una xerrada a l'aula per explicar el concepte d'etnobotànica i altres temes vinculats com refranys i dites (que formen part de la nostra riquesa lèxica i cultural), els oficis tradicionals, l'interès actual pels productes naturals, etc. Convidarem els alumnes a compartir els seus coneixements sobre aquestes plantes. A continuació farem una sortida de camp pels voltants del centre educatiu. Mitjançant els sentits (també olorarem i tastarem algunes plantes!), anirem reconeixent aquelles espècies que tradicionalment han tingut diferents aplicacions. Per identificar les plantes, els alumnes de CS, ESO i batxillerat podrien utilitzar l'aplicació Plantnet (o la web https://plantnet.org). Donarem a conèixer el seu valor, no només com a plantes útils, sinó també per a la fauna i, per extensió, per a l'ecosistema. També convidarem els alumnes a marcar i escriure amb guix en la vorera el nom de les espècies que trobem.


Materials utilitzats:

Presentació audiovisual de l'activitat. Fitxes d'identificació de plantes, lupes, tauletes (opcional, les ha d'aportar el centre educatiu).


Mecanismes d'avaluació:

Pel que fa a la primera part, la xerrada (i la sortida) serà més aviat un col·loqui per compartir què saben els alumnes de les plantes. A la segona part (opcional) els alumnes s'autoavaluaran mitjançant l'assoliment dels objectius (han aconseguit els testimonis?, han trobat el mateix que altres companys?). També es farà arribar un formulari electrònic al professorat per avaluar l'activitat i proposar millores.


Observacions:

Aquesta activitat es adient per a la primavera i la tardor. Com a activitat complementaria proposem que els alumnes facin un treball de recerca. Hauran de recollir testimonis dels seus avis, altres familiars o veïns amb l'objectiu d'esbrinar si coneixen aquestes plantes, si tenen noms vernacles (noms populars), i quines aplicacions i usos tradicionals els donaven. Hi ha l'opció de pujar les dades a la plataforma www.etnobotanica.iec.cat.