Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Iaeden

C/ Santa Margarida, 9 1er
Figueres - Alt Empordà
Telèfon: 972670531
Fax:

www.iaeden.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Auditoria ambiental per millorar el consum d'aigua de l'escola


Descripció breu:

Explicarem als alumnes les previsions de sequera causada pel canvi climàtic i la necessitat d'estalviar aigua, i els alumnes calcularan el consum d'aigua de l'escola. Els ensenyarem a aplicar una mesura que modifiqui significativament els nivells de despesa de les aixetes, i els alumnes en provaran l'efectivitat. Finalment, els alumnes, amb el suport dels docents, elaboraran un pla d'acció i d'estalvi d'aigua, i el presentaran davant el claustre de l'escola per tal que s'aprovi i es pugui implementar.


Lloc o equipament:

Aula i espais del centre escolar equipats amb punts d'aigua.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

1 h


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Comprendre la importància de l'estalvi d'aigua i la seva relació amb el canvi climàtic; 2. Fomentar la participació i el compromís ambiental, l'esperit crític envers el malbaratament de l'aigua i l'actitud de cercar solucions davant els reptes ambientals.


Descripció de l'activitat:

Amb el suport de diapositives digitals, explicarem als alumnes les previsions de sequera generalitzada causada pel canvi climàtic i la necessitat d'estalviar aigua. Així mateix, els acompanyarem mentre calculen el consum d'aigua d'algunes aixetes de l'escola. Les aixetes escolars més freqüents inclouen un pistó que, un cop premut, deixa anar aigua mentre no recupera la seva posició original. Nosaltres, però, els ensenyarem de manera pràctica a aplicar una mesura que modifica significativament aquests nivells de despesa, i en provaran l'efectivitat en una mostra d'aixetes en funcionament dins de l'escola. Amb posterioritat a aquesta activitat, els alumnes, amb el suport dels docents, elaboraran un pla d'acció i d'estalvi d'aigua, i el presentaran davant el claustre de l'escola per tal que s'aprovi i es pugui implementar.


Materials utilitzats:

Recipients de càlcul de la descàrrega d'aigua en centilitres de les aixetes de l'escola, brides per reduir el consum d'aigua de cada aixeta, pissarra digital o tradicional per fer càlculs matemàtics, i ordinador i pantalla per a la xerrada introductòria dins de l'aula.


Mecanismes d'avaluació:

Per avaluar el nivell pedagògic de l'activitat, es duu a terme una enquesta digital que es proporciona al professorat en què s'avaluen la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut i el rendiment dels educadors. Aquesta informació ens ajuda a millorar l'activitat i a perfeccionar-la.


Observacions:

Els continguts que s'imparteixen durant l'activitat estan adaptats a cada nivell educatiu segons el currículum escolar. Aquesta activitat correspon tan sols a la primera part d'un procés que hauria de continuar, tot seguit, amb l'elaboració d'un pla de millora amb el suport dels tutors, la presentació del pla per part dels alumnes davant del claustre de l'escola, la seva aprovació, si escau, i la seva implementació.