Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Educa Viladrau

Pg. Farigoles, 3 bis
Viladrau - Osona
Telèfon: 619369081
Fax:
educa@educaviladrau.com
www.educaviladrau.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Joc del riu. Tal com raja!


Descripció breu:

«Joc del riu. Tal com raja!» és un joc de simulació en el qual l'alumnat vivencia el recorregut d'un riu des del naixement fins a la desembocadura, rep aportacions d'aigua i en presta per a diferents usos humans, amb el risc que torni contaminada.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

1 h i 30 min


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Simular el recorregut d'un riu des del naixement fins a la desembocadura; 2. Descobrir les diferents aportacions als rius, i els usos principals per part dels humans; 3. Conscienciar del paper fonamental que tenen els rius per a la societat; 4. Sorprendre amb la facilitat amb què es contaminen els rius i la dificultat per netejar-los; 5. Potenciar el treball en equip; 6. Gaudir de l'aspecte lúdic de l'activitat.


Descripció de l'activitat:

Per dur a terme aquest joc, cada grup (format per 3 persones) pren el nom d'un riu i inicia el seu recorregut amb 10 gotes d'aigua neta. A partir d'aquí, la conjunció entre les habilitats per resoldre els enigmes lingüístics, matemàtics o lògics que proposa l'educador/a i l'atzar porten el riu a diferents localitzacions. En unes el grup obté aigua neta (per exemple, d'un torrent o una font); en d'altres, se li demana aigua, que se li torna contaminada (per exemple, una indústria química o una granja). De fet, són dos els tipus de contaminació que pot patir el riu, per matèria orgànica o per productes químics. Finalment, cada grup ha d'analitzar el riu resultant i fer una posada en comú, dirigida per l'educador/a, per explicar les localitzacions a què els ha dut cada recorregut, les afectacions que ha patit l'aigua del seu riu, els problemes greus que han detectat i les actuacions que s'hi podrien fer.


Materials utilitzats:

Materials del joc (fitxes de localitzacions, cartes de localitzacions...) i espai ampli (pati, esplanada, bosquet...).


Mecanismes d'avaluació:

Posada en comú final dirigida per l'educador/a, en què cada grup explica a la resta el camí que ha seguit i entre tots s'analitza la importància de l'aigua en la vida del planeta.


Observacions:

El preu, 10 euros, es pot reduir a 7 euros en cas que es facin dues sessions (d'1 h i 30 min cadascuna) en un matí.