Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els usos naturals de les plantes


Descripció breu:

L'etnobotànica o l'ús que l'ésser humà fa de les plantes del seu entorn s'ha anat perdent durant el darrer segle. Actualment, sembla que la recerca per a una dieta sana, els remeis naturals i la recuperació de receptes tradicionals tornen a agafar força. Per altra banda, les plantes han estat la base per donar color als teixits abans de l'aparició dels tints sintètics. El taller vol posar en valor i experimentar amb el coneixement i els processos a l'entorn d'aquests usos ancestrals de les plantes.


Lloc o equipament:

Escola (pati).


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

2-3 h


Preu/alumne original:

7.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.75 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Reconèixer que la biodiversitat depèn en gran mesura de les plantes; 2. Identificar diferents espècies de plantes aromàtiques o tintòries; 3. Conèixer-ne els usos i les diferents maneres de manipular-les; 4. Conèixer la relació ancestral entre l'ésser humà i les propietats de les plantes, i reconèixer aquesta tradició com a base de la medicina actual i de molts processos industrials; 5. Relacionar la biodiversitat, les plantes i la vida saludable.


Descripció de l'activitat:

El docent pot triar si dirigir el taller cap a les plantes remeieres o cap als tints naturals. En tots dos casos, durant la primera part del taller es treballa sobre diferents aspectes: 1. Les bruixes i els bruixots de veritat: les trementinaires. 2. Les aromes i les plantes aromàtiques. 3. Les plantes medicinals i els seus compostos. 4. Les plantes i els fruits silvestres comestibles. 5. Les plantes tintòries i els processos d'extracció del tint. 6. El comerç amb les plantes tintòries importades i la seva adaptació aquí. 7. La xarxa de parcs de les olors. 8. Altres usos de les plantes i màgia. Durant la segona part del taller, s'acorda amb el professorat la realització d'un dels productes següents: infusions diverses per detectar les aromes de les plantes mediterrànies, fabricació d'olis per a massatge, fabricació de crema per a la pell, fabricació de crema protectora de llavis, extracció de tints naturals d'algunes plantes i procés de tint i fixació de tints a la roba.


Materials utilitzats:

Utensilis: cistell, bullidor, estris de cuina, gots o tasses. Materials fungibles: karité, oli, plantes aromàtiques, plantes tintòries.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es demana que es reconeguin les espècies més característiques i la seva funció dins l'ecosistema. Es valora la participació en la reflexió final de l'activitat sobre la relació entre l'ésser humà i l'hàbitat natural.


Observacions:

Es demana als alumnes que portin de casa un potet de vidre amb tapa.