Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Escola de Natura - Fundació Esplai Girona

C\ Dr. Antic Roca Nº 38 3r pis
Girona - Gironès
Telèfon: 972249326
Fax:

https://www.fundacioesplaigirona.cat/
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Egagròpiles


Descripció breu:

Dissecció d'una egagròpila de rapinyaire. També es mostren altres tipus d'egagròpiles per explicar què són i qui les produeix. Aquest taller ens ajuda a conèixer millor l'alimentació d'un tipus d'aus i alhora quin tipus de micromamifers trobem a la zona.


Lloc o equipament:

Pati de l'escola i, en cas de mal temps, aula de l'escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

1 h i 30 min


Preu/alumne original:

5.6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.1 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Aprendre què són les egagròpiles; 2. Identificar petits mamífers pels ossos; 3. Conèixer de quines espècies de micromamifers s'alimenten els rapinyaires.


Descripció de l'activitat:

S'introdueix els participants en el món dels rapinyaires, amb explicacions i el suport de plafons informatius i diversos tipus d'egagròpiles. Distribuïts en grups de cinc o sis persones, se'ls lliura una egagròpila (d'un petit mamífer o au) per grup, que introdueixen dins un pot amb aigua perquè quedi estovada. De mica en mica, es van separant les restes de pell i les plomes de les restes òssies. Els ossos es posen dins un pot de lleixiu perquè s'emblanqueixin. Tot seguit, es posen a assecar en paper i es treballa amb pinces per no trencar o malmetre els petits ossets. Un cop l'egagròpila està descomposta, es dona una petita guia, que els alumnes hauran de completar amb un esquema, enganxant els ossos en una cartolina i escrivint-ne el nom corresponent.


Materials utilitzats:

Suport de plafons informatius i diversos tipus d'egagròpiles, aigua, recipients, lleixiu, pinces, paper de cuina i cartolina negra.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació prèvia per saber el grau de coneixement dels participants i adaptar l'activitat segons el nivell. Grau de participació de l'activitat. Dinàmica final grupal per conèixer quines sensacions han tingut els participants al llarg de l'activitat. Als docents se'ls lliura una fitxa de valoració, de la qual s'extreuen les conclusions de l'activitat. Posada en comú amb l'equip de monitors per saber com ha anat l'activitat, si és necessari fer-hi canvis, o bé introduir-hi conceptes, etc.


Observacions:

En aquesta activitat l'entitat aporta tot el material. Es demana portar roba adequada d'acord amb la previsió del temps i calçat adequat per caminar.