Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Un safari urbà: biodiversitat urbana


Descripció breu:

Es comença l'activitat amb una xerrada participativa (presentació projectada) en què es posen en context el medi urbà i les espècies que hi viuen. Els alumnes han de planificar un «safari urbà»: fan una tria i recerca d'informació de les espècies que volen observar. El safari urbà és guiat per l'educador/a i s'hi observen plantes i animals urbans de l'entorn proper a l'escola. A l'escola es conclou el taller discutint quines accions podem dur a terme per fomentar la biodiversitat urbana.


Lloc o equipament:

Escola i entorn proper a l'escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

Donar a conèixer l'ecosistema urbà i la seva biodiversitat, i promoure'n la necessitat de conservació. Partim de la premissa que la conservació de la natura comença a casa, com tantes altres bones pràctiques. Amb els coneixements que s'adquiriran, l'alumnat ha de ser capaç del següent: a) Proposar accions per afavorir la biodiversitat urbana. b) Reconèixer i distingir espècies urbanes que són bones per a l'ecosistema urbà i les que constitueixen plagues. c) Consolidar un sentiment de respecte cap al medi natural en tots els àmbits.


Descripció de l'activitat:

1. Es comença l'activitat amb una presentació i seguidament es comenta de manera participativa què saben els alumnes de la fauna i la flora urbanes (20 min). 2. A continuació, es fa una xerrada també participativa (presentació en pantalla) per descriure les singularitats del medi urbà i donar a conèixer les espècies representatives de dins dels pobles i ciutats (40 min). 3.Treballant en grups, s'elabora una llista de 6 espècies que vulguin conèixer, 3 plantes i 3 animals, que constituiran l'objecte de la seva recerca durant la sortida de «safari urbà», i fan una petita recerca d'informació (30  min). 4. El safari urbà es fa a l'entorn proper de l'escola i és guiat per l'educador/a. En aquesta sortida es vol aguditzar l'observació del medi urbà, a l'aire lliure, per part dels alumnes. Els grups han de detectar les espècies que han seleccionat i prendre notes a la llibreta de camp (60 min). 5. A l'escola es fa una cloenda participativa i amb propostes per fomentar la biodiversitat urbana (60 min).


Materials utilitzats:

Presentació en Powerpoint; llibres, fitxes i manuals d'espècies urbanes; llibreta de camp; material de mostra per al foment de la biodiversitat: caixes niu, menjadores.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Cal disposar d'una aula amb projector per a la presentació inicial. Es recomana treballar la temàtica de la biodiversitat a l'escola uns dies abans del taller.