Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El cicle de l'aigua


Descripció breu:

No és tan evident que l'aigua es mogui en un cicle tancat. L'aigua ens entra a casa per l'aixeta i surt pel desguàs sense que sapiguem d'on ve ni on va, i sense imaginar-nos els processos que cal dur a terme perquè això sigui possible: la potabilització i la depuració. El taller vol fer prendre consciència de la necessitat de fer un ús responsable de l'aigua a partir del coneixement del seu recorregut al llarg de tot el cicle. L'experimentació que acompanya l'explicació fa que el taller sigui àgil, visual i motivador.


Lloc o equipament:

Escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2-3 h


Preu/alumne original:

7.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.75 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Analitzar el cicle natural de l'aigua i la interrelació amb el seu cicle urbà; 2. Reconèixer que l'aigua és un bé escàs i no un recurs il·limitat; 3. Entendre la importància i la diferència entre depuradora i potabilitzadora i conèixer els processos de tractament d'aigües potables i residuals; 4. Reflexionar sobre la importància de regular el consum de l'aigua i de reduir la contaminació per fer-ne possible la reutilització; 5. Analitzar l'impacte d'algunes activitats humanes sobre els recursos i en particular sobre l'aigua.


Descripció de l'activitat:

S'explica el concepte de cicle de l'aigua com un cicle tancat. Es valora la importància de retornar el màxim volum d'aigua al medi natural. S'analitza la procedència de l'aigua que arriba a les cases, la necessitat d'haver-la de tractar abans del consum, els usos que té, i es compara l'estat de l'aigua quan ens arriba i quan surt pel desguàs. S'introdueix sobre què són i per a què serveixen una potabilitzadora i una depuradora, i es diferencien les fases de tractament de l'aigua. S'analitza la complexitat dels processos de depuració de l'aigua i què li passaria al medi natural si no es depurés. Com a reflexió final, es parla del desajustament mundial que hi ha entre el consum d'aigua i les mesures d'estalvi que podem dur a terme, i de com es pot contribuir a reduir-ne la contaminació. També es duen a terme dos tallers experimentals que reprodueixen processos que s'utilitzen en el tractament de depuració: l'elaboració d'un filtre de sorra i el procés de floculació.


Materials utilitzats:

Utensilis: recipients varis. Materials fungibles: aigua, grava, sorra i sal d'alumini. Suport didàctic: contes i làmines o quadern i presentació de diapositives en funció del nivell educatiu.


Mecanismes d'avaluació:

1. Analitzar l'impacte d'algunes activitats humanes sobre els recursos i en particular sobre l'aigua; 2. Debatre sobre quines són les actituds ambientals com a procés de transformació i millora per fomentar els comportaments respectuosos amb el medi ambient.


Observacions: