Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Què mengem? El viatge de la Fruitissa


Descripció breu:

Sabies que molts dels productes que mengem venen de fora de Catalunya? Això té uns costos ambientals, econòmics i de qualitat del producte molt importants. Mitjançant un joc pràctic, visitarem el mercat del poble, on parlarem tant amb els productors que venen productes de proximitat, com també amb els que compren als grans mercats per revendre. D'on venen aquests productes? Finalment, sobre un mapamundi, dibuixarem el viatge dels aliments i debatrem sobre quines conseqüències té no comprar producte de proximitat.


Lloc o equipament:

Aula i mercat del poble.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Saber-se organitzar per treballar en grup; 2. Aprendre a comunicar-se i fer enquestes a persones adultes fora de l'àmbit escolar; 3. Descobrir com minimitzar la petjada de carboni; 4. Despertar interès pel consum de productes de proximitat.


Descripció de l'activitat:

A través d'una història, introduïm l'activitat del viatge de la nostra protagonista, la Fruitissa, mig fruita, mig hortalissa. Aquest personatge viatja i es troba camps de conreu. També fem èmfasi en els diferents sistemes de cultiu, els que utilitzen productes fitosanitaris i els ecològics. Amb aquesta història es desperta l'interès de l'alumnat pel transport dels aliments i es plantegen dubtes que resoldrem després. Tot seguit anem a visitar el mercat del poble, on, mitjançant unes enquestes, els alumnes pregunten a petits i grans paradistes d'on ve l'aliment que venen, si el conreen ells mateixos, i les diferències de preus entre les diferents opcions de procedència. Per finalitzar, es buiden els resultats sobre un mapamundi dinàmic i es debaten aquests resultats.


Materials utilitzats:

Enquestes i mapamundi dinàmic.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Proposem que l'activitat es faci el dia de mercat setmanal del poble. Si no és possible, es farà la visita a una fruiteria, verdureria i/o supermercat del poble.