Programa 2024-2025
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Període de sol·licitud tancat
Títol:
Res al plat, res a la brossa
Descripció breu:
El malbaratament d'aliments s'ha incrementat desproporcionadament durant els darrers anys i, per tant, també han augmentat els impactes ambientals i socials que se'n deriven. Es vol acostar els alumnes a la problemàtica ambiental i social associada al malbaratament alimentari i mostrar com les activitats diàries (com comprem, cuinem, etc.) hi tenen molt a veure. Es pretén aportar informació que promogui un canvi d'hàbits i actituds tant al centre com a les llars dels participants.
Lloc o equipament:
Escola.
Nivell educatiu:
Educació infantil: No
Educació primària: Si
Educació secundària: Si
Cicles formatius: No
Cicle inicial: No
Cicle mitja: Si
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: Si
Segon cicle ESO: No
Batxillerat: No
Durada:
4-5 h
Preu/alumne original:
9.5 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
5.5 €
* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts
de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí,
1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).
Objectius:
1. Sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari en tota la cadena, des del productor fins al consumidor; 2. Conèixer quin és el cicle dels aliments i quins processos produeixen més pèrdua d'aliments; 3. Experimentar quines són les pràctiques quotidianes que generen pèrdua d'aliments a les nostres llars i a l'escola; 4. Prendre consciència de les conseqüències ambientals, socials i econòmiques derivades del malbaratament; 5. Prevenir la generació de residus.
Descripció de l'activitat:
El malbaratament d'aliments s'ha incrementat desproporcionadament durant els darrers anys i, per tant, també han augmentat els impactes ambientals i socials que se'n deriven. L'activitat es desenvolupa en dues sessions: una sessió d'obertura i una sessió de tancament. La sessió d'obertura consisteix en un taller pràctic en què es visualitza un vídeo sobre què entenem per malbaratament alimentari, com es produeix i quines conseqüències té. Mitjançant un conte (una història adaptada al nivell dels alumnes) que serveix d'eix vertebrador, es proporciona informació sobre el cicle dels aliments, i a través d'un joc de moviment es reflexiona sobre les causes i les conseqüències del malbaratament alimentari. La sessió de tancament, que es pot fer una setmana després, consisteix a valorar conjuntament els resultats obtinguts en el treball pràctic, extrapolar els resultats a la comunitat i reflexionar per incidir en un canvi d'hàbits que ajudi a prevenir el malbaratament alimentari. La durada de cada una de les sessions és de 2 hores aproximadament.
Materials utilitzats:
Un conte, un joc, un vídeo i material divers per manipular i recrear elements i situacions diverses.
Mecanismes d'avaluació:
Al final de la sessió d'obertura es proposa un treball específic a les llars i al menjador escolar durant el període d'una setmana. Aquest treball consisteix a separar el menjar aprofitable que es llença i el menjar no aprofitable, distingir la causa que provoca el rebuig, quantificar-lo i portar un control diari mitjançant gràfics. Es valorarà la quantitat d'assistents, la qualitat de les intervencions recollides a través de la dinàmica i la participació en la llista d'accions que es poden fer avui mateix, a casa, i els canvis que es poden fer a mitjà i a llarg termini.
Observacions:
Se subministrarà el material necessari per a la realització de l'activitat.