Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Res al plat, res a la brossa


Descripció breu:

El malbaratament d'aliments s'ha incrementat desproporcionadament durant els darrers anys i, per tant, també han augmentat els impactes ambientals i socials que se'n deriven. Es vol acostar els alumnes a la problemàtica ambiental i social associada al malbaratament alimentari i mostrar com les activitats diàries (com comprem, cuinem, etc.) hi tenen molt a veure. Es pretén aportar informació que promogui un canvi d'hàbits i actituds tant al centre com a les llars dels participants.


Lloc o equipament:

Escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari en tota la cadena, des del productor fins al consumidor; 2. Conèixer quin és el cicle dels aliments i quins processos produeixen més pèrdua d'aliments; 3. Experimentar quines són les pràctiques quotidianes que generen pèrdua d'aliments a les nostres llars i a l'escola; 4. Prendre consciència de les conseqüències ambientals, socials i econòmiques derivades del malbaratament; 5. Prevenir la generació de residus.


Descripció de l'activitat:

El malbaratament d'aliments s'ha incrementat desproporcionadament durant els darrers anys i, per tant, també han augmentat els impactes ambientals i socials que se'n deriven. L'activitat es desenvolupa en dues sessions: una sessió d'obertura i una sessió de tancament. La sessió d'obertura consisteix en un taller pràctic en què es visualitza un vídeo sobre què entenem per malbaratament alimentari, com es produeix i quines conseqüències té. Mitjançant un conte (una història adaptada al nivell dels alumnes) que serveix d'eix vertebrador, es proporciona informació sobre el cicle dels aliments, i a través d'un joc de moviment es reflexiona sobre les causes i les conseqüències del malbaratament alimentari. La sessió de tancament, que es pot fer una setmana després, consisteix a valorar conjuntament els resultats obtinguts en el treball pràctic, extrapolar els resultats a la comunitat i reflexionar per incidir en un canvi d'hàbits que ajudi a prevenir el malbaratament alimentari. La durada de cada una de les sessions és de 2 hores aproximadament.


Materials utilitzats:

Un conte, un joc, un vídeo i material divers per manipular i recrear elements i situacions diverses.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de la sessió d'obertura es proposa un treball específic a les llars i al menjador escolar durant el període d'una setmana. Aquest treball consisteix a separar el menjar aprofitable que es llença i el menjar no aprofitable, distingir la causa que provoca el rebuig, quantificar-lo i portar un control diari mitjançant gràfics. Es valorarà la quantitat d'assistents, la qualitat de les intervencions recollides a través de la dinàmica i la participació en la llista d'accions que es poden fer avui mateix, a casa, i els canvis que es poden fer a mitjà i a llarg termini.


Observacions:

Se subministrarà el material necessari per a la realització de l'activitat.