Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els ocells de l'entorn de l'escola: sessió d'anellament científic


Descripció breu:

A la primera part de l'activitat, en l'entorn proper a l'escola els assistents viuen en persona com es fa una sessió d'anellament científic d'ocells, conduïda per un anellador/a expert i alhora educador/a. Podran veure com es capturen els ocells i observar-los molt de prop. Durant la manipulació dels ocells estudiats, es plantegen preguntes sobre l'anatomia i la biologia de les espècies capturades i de les aus en general. A la segona part, s'obre una «caixa museu» amb una col·lecció de cranis, potes i plomes que els alumnes podran manipular i examinar.


Lloc o equipament:

Entorn proper a l'escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir als assistents la diversitat d'aus del seu entorn proper; 2. Donar a conèixer els aspectes singulars de l'anatomia de les aus; 3. Despertar l'interès dels alumnes per l'estudi científic de l'entorn natural i fer-los participar en la presa de dades dels ocells capturats; 4. Introduir-los sobre quins factors intervenen en la pèrdua de biodiversitat de les aus i d'altres grups d'animals; 5. Fomentar el respecte cap a la fauna silvestre i conscienciar sobre la necessitat de conservar-ne els hàbitats.


Descripció de l'activitat:

Primera part: 1. Presentació i introducció participativa sobre els mètodes d'estudi d'ocells existents. Explicació de l'anellament i les seves aplicacions. 2. Visita als paranys, on es recullen els ocells capturats, per conèixer l'hàbitat on s'han parat les xarxes i on viuen els ocells a estudiar. 3. Manipulació dels ocells a la zona d'anellament, durant la qual es van plantejant preguntes sobre l'anatomia i la biologia de les espècies capturades i de les aus en general, que els participants han d'anar resolent dialogant entre ells. Introducció al mètode científic: les aus són sexades, datades i mesurades i se'n recullen totes les dades a la llibreta de camp. Observació de prop individual dels ocells per copsar les característiques singulars de cada espècie i alliberament al medi natural. Segona part: 1. Obertura de la «caixa museu», amb una col·lecció de rastres per manipular.


Materials utilitzats:

Per a l'anellament científic: xarxes japoneses, material d'anellament (anelles, alicates, regles, balança). Ocells silvestres i caixa museu. Opcional: llibreta de camp.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

És una condició necessària que l'activitat es dugui a terme en un entorn periurbà proper a l'escola, a un màxim de 20 minuts caminant del centre. Es recomana treballar a l'escola la temàtica de les aus uns dies abans de la sortida.