Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El Sol, més que una estrella: la cuina solar


Descripció breu:

Has estat molta estona al sol i has tingut calor? Doncs sí, el Sol és una estrella que escalfa molt i aquesta energia que desprèn la podem aprofitar per cuinar, escalfar aigua... Amb l'experimentació, el raonament i el treball pràctic, veurem de primera mà com es cou per exemple una coca o un ou. Posarem en pràctica el treball manual de la creació d'un forn solar i el farem funcionar per comprovar que les explicacions de l'energia solar no només són paraules, sinó que són fets reals.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Aprendre quines són les energies renovables; 2. Descobrir, d'una manera pràctica, què ens aporta l'energia solar; 3. Despertar la reflexió sobre cap a on anirem si no es tenen en compte les energies renovables; 4. Aconseguir crear l'hàbit de cuinar amb l'energia del Sol.


Descripció de l'activitat:

Introduïm l'activitat amb una projecció on descobrim diferents tipus d'energia renovable i quin fenomen del planeta Terra ens permet generar aquests tipus d'energia. Tot seguit, es planteja un enigma que els alumnes hauran de descobrir al final de l'activitat. Sortim al pati, on col·loquem els forns solars amb l'orientació adequada. Expliquem el moviment de la Terra. Iniciem el treball manual que duran a terme els alumnes tot elaborant un forn solar amb l'objectiu que se'l puguin endur a casa i crear l'hàbit de cuinar amb l'energia de Sol. Finalment debatem l'enigma i el resolem.


Materials utilitzats:

Projecció, forn solar, cuina solar, cartrons, paper d'alumini (bosses reutilitzades), pots de vidre, pintura negra, cinta de pintor, cola blanca, pinzells i pots.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Activitat pensada per fer dins i fora de l'aula. Cal disposar d'una aula amb projector per a la presentació inicial. Els alumnes haurien de portar un pot de vidre i bosses d'alumini, si en poden aconseguir. Si el dia de l'activitat no fa sol, s'aconsella ajornar l'activitat a una altra data.