Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El bosc mediterrani: els incendis forestals


Descripció breu:

Els incendis forestals sempre han tingut un paper clau al bosc mediterrani. Com s'han adaptat les plantes a aquest fenomen? Per què és necessari el bosc per a l'ecosistema? En aquest taller descobrirem, mitjançant dinàmiques diferents, l'adaptació de les plantes als incendis i també les funcions del bosc al planeta Terra. Com es genera un incendi forestal? Quin és el seu comportament? I el del bosc un cop cremat? I els animals, com actuen davant un incendi? Aquestes són algunes de les qüestions que han de resoldre els alumnes.


Lloc o equipament:

Bosc proper a l'escola.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir el territori que ens envolta; 2. Despertar respecte per l'entorn; 3. Treballar en grup i organitzar-se; 4. Descobrir els beneficis que aporta el bosc al planeta; 5. Conèixer el funcionament dels incendis i com s'hi adapten les plantes.


Descripció de l'activitat:

Introduïm l'activitat amb una explicació al bosc mateix i es plantegen un seguit de qüestions perquè al llarg de la jornada es vagin passant unes proves que permetin arribar a les respostes amb el treball cooperatiu de tot el grup. Tot seguit, mitjançant unes fitxes de joc que es reparteixen als alumnes, es descobreix la vegetació del bosc i com s'adapten moltes plantes del bosc mediterrani als incendis forestals. Seguidament, els alumnes han de trobar uns rastres d'animals pel bosc i intentar descobrir com s'ho fan aquests animals per protegir-se davant d'un foc. Per acabar, entre tots i totes resolem els enigmes proposats a l'inici de l'activitat.


Materials utilitzats:

Joc de les plantes, mostres i rastres per al joc dels animals, fustes amb pistes per obtenir les respostes, guies i miniguies de camp.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Activitat pensada per fer fora de l'aula, en un bosc proper, cremat o no.