Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Refugis en bioconstrucció per a insectes i altres inquilins


Descripció breu:

Els insectes són organismes indispensables per al bé del planeta. Són l'aliment d'altres animals com ara amfibis, rèptils, ocells i mamífers, i una peça clau per al funcionament de l'agricultura, ja que permeten la pol·linització i la formació de fruits, i alguns controlen plagues als cultius. Els canvis d'ús del sòl, la desforestació i la degradació dels hàbitats fan que sigui necessari crear punts per mantenir i incrementar la biodiversitat. Ens acostarem al món dels invertebrats construint, al pati, una cabana de joc amb refugis de biodiversitat.


Lloc o equipament:

Escola (pati).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

5-6 h


Preu/alumne original:

15 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

11 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Reconèixer la importància del procés de pol·linització en els cultius; 2. Reconèixer la funció dels insectes; 3. Relacionar els insectes amb el manteniment de la biodiversitat; 4. Empoderar els alumnes per crear i construir a partir d'elements naturals; 5. Crear cohesió de grup mitjançant la construcció d'una cabana.


Descripció de l'activitat:

Per grups, els alumnes construeixen hostals d'insectes portàtils a partir de materials naturals recol·lectats a l'entorn de l'escola i a partir també de material reutilitzat. L'elaboració de l'hostal permet la iniciació del treball amb eines (tisores de podar, serres, punxons o podalls), el reconeixement de materials naturals que podem trobar a l'entorn (canyes, pinyes, escorça, etc.) i la utilització de materials reciclats (caixes, rajols, etc.). Prèviament a l'activitat, el monitor/a fa una introducció per explicar els beneficis que comporta preservar la biodiversitat i mantenir invertebrats als horts. Si l'escola disposa d'hort, es podran instal·lar els hostals d'insectes i es proporcionarà material per fer un seguiment de la colonització d'insectes a l'hostal.


Materials utilitzats:

Utensilis: eines vàries. Materials fungibles: avellaner, canyes, fustes, pinyes, caixes i cordill. Suport didàctic: materials didàctics per fer el seguiment de l'hostal d'insectes, pòster per identificar els insectes més característics.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es demana als participants que reconeguin les espècies més característiques i la seva funció dins l'ecosistema. Es valora la participació en una reflexió final, en acabar l'activitat, sobre la relació entre l'ésser humà i els insectes, i la seva funció en l'ecosistema.


Observacions:

1. Aquesta activitat només es pot oferir si hi ha un mínim de 100 alumnes; 2. Cal portar roba còmoda i anar ben calçat (amb calçat ben tancat i de sola gruixuda); 3. Es demana als alumnes que portin materials de casa, com ara caixes de fusta o de plàstic (de fruita) per reutilitzar i elements que tinguin a prop (com pinyes, escorces, etc.); 4. El taller es pot complementar amb altres activitats, com ara teixir un entramat vegetal per cobrir la cabana, plantar plantes aromàtiques al voltant per afavorir la biodiversitat o una jornada de seguiment d'invertebrats.