Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Iaeden

C/ Santa Margarida, 9 1er
Figueres - Alt Empordà
Telèfon: 972670531
Fax:

www.iaeden.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Creació d'un hotel d'insectes per fomentar la biodiversitat


Descripció breu:

Si busqueu una activitat educativa i divertida per als nens i nenes que promogui el respecte pel medi ambient i la biodiversitat, el nostre projecte d'hotel d'insectes és la solució perfecta per a vosaltres. Mitjançant la creació i la decoració d'aquests hotels, els infants aprendran sobre la importància dels insectes en els ecosistemes, identificaran els principals insectes de la zona, afavoriran la biodiversitat de l'entorn escolar i adquiriran coneixements bàsics sobre el reciclatge i la reutilització de materials.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Fomentar l'interès i la cura pel medi ambient i la biodiversitat; 2. Sensibilitzar els nens i nenes sobre la importància dels insectes en els ecosistemes; 3. Incentivar la recerca, el treball en equip i la creativitat; 4. Identificar els principals insectes de la zona i les seves característiques; 5. Adquirir coneixements bàsics sobre el reciclatge i la reutilització de materials.


Descripció de l'activitat:

Primer es fa una explicació sobre els insectes i la seva importància als ecosistemes. Per a la construcció de l'hotel d'insectes, els alumnes han de tallar les canyes en trossos d'uns 10-15 centímetres de llarg; col·locar les canyes a les caixes de fusta de manera que les primeres quedin verticals; afegir-hi brins de palla, fusta petita i altres materials per crear diferents zones de refugi per als insectes, i disposar les caixes una damunt de l'altra per crear l'hotel d'insectes. Les caixes  es poden decorar amb pintures acríliques (dibuixant-hi imatges d'insectes o escrivint-hi lletres decoratives). Caldrà protegir la fusta amb una capa de vernís i col·locar l'hotel d'insectes en un lloc assolellat, al jardí o al parc. Es recomana anar observant els insectes que viuen a l'hotel i documentar les espècies que s'hi instal·len.


Materials utilitzats:

Canyes seques, tisores i cola blanca; taula de fusta per fer de base; fusta per fer les parets; fusta petita i fusta de palets per fer les caixes; brins de palla i altres materials per a l'habitació dels insectes; vernís per protegir la fusta.


Mecanismes d'avaluació:

Per mesurar l'èxit dels tallers, es duu a terme una enquesta digital que es proporciona al professorat. En aquesta enquesta, s'avaluen diversos aspectes, com ara la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut i el rendiment de l'educador/a. Aquesta informació ens ajuda a identificar les àrees que necessiten millorar i a perfeccionar els tallers per oferir una experiència més enriquidora a l'alumnat.


Observacions:

Es recomana fer el taller a la primavera o l'estiu, que és quan els insectes tenen més activitat. Pot anar acompanyat d'una exploració de l'entorn natural a la recerca d'insectes, i per la realització de dibuixos i fotografies per documentar les descobertes.