Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Galanthus

Ctra/Juià, 46
Celrà - Gironès
Telèfon: 650889190
Fax:

www.galanthusnatura.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

D'aquí o d'allà?: espècies exòtiques invasores


Descripció breu:

El taller està pensat per donar a conèixer la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i de les més representatives a Catalunya. A la primera part, se'n fa una presentació introductòria en pantalla i posteriorment es treballa en grup per fer una petita recerca d'una de les espècies mostrades. El treball acaba amb la confecció d'un retrat descriptiu de l'espècie i una presentació a la resta del grup. La segona part consisteix en un joc de taula, «Torre d'equilibri», per conèixer els desequilibris ecològics que provoquen aquestes espècies.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Donar a conèixer la problemàtica de les espècies invasores; 2. Proposar solucions i accions per prevenir els problemes originats per les espècies exòtiques invasores; 3. Conscienciar del procés de pèrdua de biodiversitat actual; 4. Fomentar el valor i la necessitat de conservar els ecosistemes i les espècies autòctons.


Descripció de l'activitat:

1. Es comença amb una presentació i seguidament es comenta el que saben els participants de les espècies exòtiques invasores. 2. Mitjançant una petita xerrada, es donen a conèixer les espècies exòtiques invasores més rellevants de les comarques de Girona (tortuga de Florida, cotorreta grisa, vespa asiàtica, visó americà, coipú...). 3. Es fan grups i cadascun tria una de les espècies. En fan una petita recerca que guia l'educador/a, en la qual recullen informació sobre el país d'origen, la via d'introducció i els impactes que genera l'espècie triada. Amb tota aquesta informació, elaboren una fitxa de l'espècie amb un dibuix que presenten a la resta del grup. 4. La sessió acaba amb un joc de taula que els ajuda a conèixer moltes altres espècies i a resoldre dubtes del que cal fer davant d'aquesta problemàtica. 5. Si a l'entorn de l'escola hi ha presència d'espècies exòtiques invasores, es pot proposar una petita sortida per visitar la zona afectada.


Materials utilitzats:

Presentació en Powerpoint; llibres, fitxes i manuals d'espècies invasores; joc de taula amb peces de fusta («Torre d'equilibri») i preguntes sobre les espècies exòtiques invasores.


Mecanismes d'avaluació:

Per al centre educatiu, avaluació mitjançant la diana d'avaluació global dels aprenentatges assolits, que es facilita adaptada als objectius de l'activitat. Per a l'entitat, enquesta normalitzada de la Diputació de Girona.


Observacions:

Cal disposar d'una aula amb projector per a l'inici de l'activitat. Es recomana treballar a l'escola la temàtica de les espècies invasores uns dies abans del taller.