Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Eines i foc al poblat neolític


Descripció breu:

A través d'un seguit de pistes i activitats deductives que els participants hauran de resoldre treballant en grups petits, es coneixeran quines són, com estaven fetes i per què servien algunes de les eines fetes de fusta, de sílex i d'os recuperades al jaciment neolític de la Draga. També per grups, s'elaborarà una eina prehistòrica i s'observarà una demostració d'encesa de foc.


Lloc o equipament:

Parc Neolític de la Draga, Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 h 30 min


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Valorar la tasca de l'arqueologia per recuperar i interpretar les restes del passat i donar a conèixer els resultats de les excavacions. 2. Saber situar el jaciment de la Draga en la línia del temps prehistòric. 3. Valorar i respectar el patrimoni arqueològic de la ciutat. 4. Descobrir l'excepcionalitat del jaciment: la conservació de la matèria orgànica. 5. A través del treball en equip i les dinàmiques deductives, conèixer les eines recuperades a la Draga, les seves utilitats, les tècniques i les matèries primeres i elaborar-ne.


Descripció de l'activitat:

Gràcies a la conservació de la matèria orgànica, al jaciment de la Draga, s'hi han conservat en estat òptim diverses eines i estris que s'empraven al poblat durant el neolític. Aquest taller pràctic relacionat amb el foc i les eines compta amb nombroses reproduccions de peces recuperades al jaciment. A través d'una dinàmica de pistes, els alumnes, distribuïts en petits grups de treball, hauran de deduir i resoldre les incògnites que se'ls plantegen sobre l'ús, els materials i les tècniques de fabricació de les eines recuperades al jaciment per acabar elaborant, entre tots, una d'aquestes eines. Cada grup de treball n'elaborarà una de diferent que després es podran endur com a treball conjunt per a l'aula. A més, tindran l'oportunitat de veure com s'encén el foc per mitjà de tècniques prehistòriques.


Materials utilitzats:

- Reproduccions de diferents eines recuperades al jaciment. - Fitxes d'identificació de les eines. - Estoig d'encesa de foc i material pràctic perquè els alumnes facin el taller.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat hi ha un temps dedicat a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es fa arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Per poder fer aquesta activitat, cal combinar-la amb l'activitat Avui fem de neolítics. Es fa a l'aire lliure.