Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Artesans i gremis a l'època medieval


Descripció breu:

Taller amb el qual ens endinsarem en el món medieval per descobrir la societat feudal amb els artesans i els gremis, i posarem en pràctica una d'aquestes activitats artesanals: els vitralls.


Lloc o equipament:

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

90 minuts.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer, valorar i respectar el patrimoni. 2. Situar l'edat medieval a l'eix cronològic. 3. Analitzar la societat feudal i, en especial, la societat banyolina. 4. Descobrir edificacions medievals que han perviscut i els oficis i gremis de la vila de Banyoles. 5. Experimentar amb una activitat medieval: els vitralls.


Descripció de l'activitat:

En aquesta activitat els alumnes s'endinsaran en el món medieval per conèixer com era la societat feudal tot passejant per certs indrets de la Banyoles medieval. Se'ls dona a conèixer com s'organitzava la societat i les activitats econòmiques que s'hi desenvolupaven: el món rural, els gremis i els oficis. Es visitarà l'església de Santa Maria dels Turers, un exemple de construcció medieval de la vila de Banyoles, i es descobrirà una activitat artesanal de l'època: els vitralls. A continuació, mitjançant un taller pràctic, els alumnes es converteixen en artesans del vitrall i n'elaboren un.


Materials utilitzats:

Làmines amb imatges de vitralls, reproducció a escala d'un vitrall, reproducció del suport en fusta del dibuix del vitrall i material pràctic perquè els alumnes facin el taller.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es dedica un temps a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es farà arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Aquesta activitat es pot combinar amb la de «Banyoles medieval».