Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Josep Pla

Nou, 51
Palafrugell - Baix Empordà
Telèfon: 972305577
Fax: 0
info@fundaciojoseppla.cat
www.fundaciojoseppla.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El país del vent


Descripció breu:

Com es pot descriure amb paraules una realitat física que no es pot veure amb els ulls? Josep Pla, un observador agut, era un mestre en aquest art. En aquest taller, ens inspirarem en la seva obra per aprendre a observar els detalls del nostre entorn. Explorarem conceptes relacionats amb els vents, la meteorologia i les dites populars, utilitzant la lectura participativa, la dramatització i altres tècniques creatives per comprendre i expressar els fenòmens atmosfèrics.


Lloc o equipament:

Fundació Josep Pla.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1 h i 30 min


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Introduir la figura i la producció literària de Josep Pla, destacant la seva capacitat d'observació i la seva llarga experiència en la descripció. 2. Comprendre el fenomen del vent, les seves característiques i els seus efectes sobre les persones i el medi ambient. 3. Aprendre a observar i interpretar la realitat que ens envolta, incloent-hi els fenòmens atmosfèrics que, per la seva quotidianitat, sovint no valorem. 4. Millorar l'expressió oral a través de la lectura participativa en veu alta i la dramatització.


Descripció de l'activitat:

En primer lloc, llegim un text de Pla sobre la incidència dels diversos vents a l'Empordà i les seves conseqüències. Els participants reflexionen sobre el text, i recorden experiències climatològiques protagonitzades pel vent per prendre consciència de la influència del vent sobre el nostre estat d'ànim. Després simulem un ambient de pluja i vent amb un cànon musical tot picant de mans. A continuació, analitzem alguns refranys sobre el fenomen, per fixar-nos en la fraseologia popular que ha originat. Finalment, per grups fem una dramatització d'experiències meteorològiques viscudes utilitzant els conceptes apresos al llarg del taller. Concloem l'activitat amb una breu reflexió sobre la capacitat expressiva de la literatura de Josep Pla i la seva mirada sobre la realitat quotidiana.


Materials utilitzats:

- Textos narratius i descriptius de Josep Pla. - Refranyer català.


Mecanismes d'avaluació:

Es lliura una enquesta al professorat en la qual es valoren els aspectes organitzatius, de continguts i metodologia de l'activitat. Posteriorment, l'equip del servei educatiu de la Fundació Josep Pla en valorarà els resultats i hi aplicarà, si escau, les mesures correctores oportunes.


Observacions: