Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament d'Arbúcies - Museu Etnològic del Montseny

Plaça 1 d'octubre, s/n
Arbúcies - Selva
Telèfon: 972860908
Fax: 972860983
memga@arbucies.org
www.museuetnologicmontseny.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La vida en un castell gòtic


Descripció breu:

Els participants s'endinsen en l'època medieval a través del castell de Montsoriu, la imponent fortalesa que els poderosos vescomtes de Cabrera tenien al peu del Montseny. L'activitat s'inicia a les sales dedicades al món medieval del MEMGA (Arbúcies) i continuen amb l'experiència única de visitar el que és considerat el gran castell gòtic de Catalunya.


Lloc o equipament:

Museu Etnològic del Montseny, la Gabella (MEMGA) i castell de Montsoriu


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 hores


Preu/alumne original:

9 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Fomentar el respecte i reivindicar el patrimoni cultural del país. Ajudar els docents a introduir les claus interpretatives de l'època feudal. Familiaritzar els participants amb les característiques d'un gran castell gòtic. Identificar el paper d'homes i dones al castell.


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'inicia al MEMGA amb la projecció de l'audiovisual El castell de Montsoriu, en el qual s'explica l'evolució històrica del castell i dels vescomtes de Cabrera. Després, s'il·lustra sobre l'estructura arquitectònica del castell a través d'una gran maqueta de la fortalesa al segle XIV, i s'explica la vida quotidiana dels seus habitants mitjançant els objectes apareguts en les excavacions arqueològiques fetes al castell i les rèpliques, que els alumnes poden manipular. A continuació, es puja fins a Montsoriu, on mitjançant una visita guiada es mostren els diferents aspectes d'un castell: residència d'una família noble, fortalesa militar i centre d'una senyoria feudal. Tot plegat promovent la participació dels alumnes i la reflexió.


Materials utilitzats:

Audiovisual El castell de Montsoriu. Exposició «El castell de Montsoriu». Maqueta del castell al segle XIV. Sales d'exposició permanent del MEMGA. Col·lecció d'objectes i rèpliques d'objectes de l'època medieval. Es posa a disposició del professorat material per treballar a l'aula.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació durant l'activitat: de manera directa i continuada, a través de l'observació de la dinàmica del grup i l'evolució de les activitats, i les observacions de l'equip de mestres. Avaluació posterior a l'activitat: en acabar, es lliura a l'equip de mestres un full d'avaluació i satisfacció.


Observacions:

Aquesta activitat requereix un desplaçament en autobús des del MEMGA fins al peu del turó de Montsoriu i una caminada a peu d'uns 35 minuts fins al castell. Gran part de l'activitat té lloc a l'exterior. Cal dur bon calçat i roba adequada, segons el temps.