Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Atzagaia

C/ Pau Casals, núm. 9
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 628819820
Fax: -
atzagaia@gmail.com
www.atzagaia.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Megapedres! Recerca entre dòlmens


Descripció breu:

Us proposem una activitat d'indagació en què els alumnes, en petits grups de treball, aniran recollint dades i informació dels tres tipus de megàlits que es visiten, i de les societats de la prehistòria recent. Per fer-ho, es duran a terme petites dinàmiques utilitzant procediments basats en la recerca arqueològica, l'arqueologia experimental i altres disciplines com l'antropologia física.


Lloc o equipament:

Dolmen de la Cova d'en Daina, a Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mitja jornada.


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer les societats prehistòriques, el gènere de vida, la cultura material i el món simbòlic. 2. Situar la cultura megalítica a l'eix cronològic. 3. Interpretar el passat aplicant procediments de recerca arqueològica, arqueologia experimental i altres disciplines científiques com l'antropologia física i la geologia. 4. Posar en valor el patrimoni arqueològic des d'un punt de vista social, cultural i com a font de coneixement. 5. Establir vincles entre l'entorn natural i les societats humanes al llarg del temps.


Descripció de l'activitat:

L'activitat comença amb una breu introducció de l'espai on ens trobem. Tot seguit s'anuncia als alumnes que en petits grups portaran a terme una recerca entorn dels dòlmens de Romanyà de la Selva. Per fer-ho, es facilitarà a cada grup un diari de treball i una motxilla amb diversos materials que necessitaran al llarg de l'activitat. L'educador o educadora acompanyarà el grup classe als diferents punts d'interès (cinc estacions) i, un cop allà, cada grup haurà de treballar seguint les instruccions del diari, les de l'espai on es trobi, el monument megalític, i el material de la motxilla. D'aquesta manera, al llarg de l'itinerari, i treballant en petits equips, s'anirà obtenint informació relativa als megàlits i a les societats de la prehistòria recent. La darrera part de l'activitat se centrarà en la posada en comú i l'intercanvi de la informació extreta per part de cada grup de treball.


Materials utilitzats:

Dossier per als alumnes amb informació per al docent, diari de treball per a l'activitat, estoig (amb llapis, goma, cinta mètrica, peu de rei i brúixola), tauletes amb informació visual, de text i auditiva, esquelet humà, manuals simplificats d'antropologia física, recreació d'un enterrament, ceràmica, fibres vegetals, minerals, diverses roques, argila, i reproduccions d'eines i objectes de la prehistòria recent.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat, es dedicarà un temps a les conclusions per consolidar els aprenentatges realitzats pels alumnes. Amb el dossier-diari de treball de l'activitat i el dossier didàctic enviat al centre, es podran avaluar els aprenentatges dels alumnes. El funcionament de l'activitat s'avaluarà amb les enquestes del programa «Indika».


Observacions:

La Cova d'en Daina és un Bé Cultural d'Interès Nacional i l'itinerari on es realitza l'activitat és un paratge natural.