Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

El Xiulet de Pals

C/ Font 3
Pals - Baix Empordà
Telèfon: 628597972
Fax:

www.elxiuletdepals.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Ruta de l'arròs


Descripció breu:

Es fa una ruta circular en tren i una visita guiada a l'antic molí d'arròs de Pals: una experiència per conèixer el món del cultiu de l'arròs, des de la sembra fins a la collita, de manera molt didàctica. El trajecte en tren dura vint minuts i travessa els camps de cultiu. Identificarem i introduirem conceptes. Ens aturem al molí per observar de prop els camps, la fauna, la flora, el rec i l'edifici històric del 1452. Visitem la sala del molí vell. Veurem el procés del blanqueig amb màquines de mostra. Tot plegat, una experiència de natura per a totes les edats.


Lloc o equipament:

El Xiulet i el Molí de Pals.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h


Preu/alumne original:

8.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.75 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer l'origen i la història de l'inici del conreu de l'arròs a Pals. 2. Conèixer i identificar un camp d'arròs. 3. Conèixer i visitar l'edifici històric del Molí. 4. Conèixer la planta de l'arròs i les seves parts. 5. Relacionar l'energia hidràulica amb els molins. 6. Conèixer tot el procés del blanqueig de l'arròs. 7. Observar fauna i flora de l'entorn dels arrossars. 8. Conèixer i valorar productes de la terra de proximitat (km 0).


Descripció de l'activitat:

Iniciem la ruta des del barri antic de Pals, on hi ha la parada del tren. El trajecte que ens porta cap al Molí dura uns vint minuts, i transcorre per la zona de les granges de Pals i per camps de cultiu típics de la plana de l'Empordà. Aprofitem el trajecte per introduir la història i alguns conceptes dels cultius i de l'arròs. El tren fa una parada al Molí de Pals, on es coneix la història de l'edifici, del qual s'han trobat textos relacionats amb l'arròs de l'any 1452. Observem els camps, la planta, eines, el rec del Molí i possibles animals que puguem descobrir tant dins com fora de l'aigua. Posteriorment ens dirigim cap a la sala del molí vell. Aquí observarem amb maquinària de mostreig quin és el procés de blanqueig de l'arròs. Veurem el gra en totes les seves fases, com funcionen les màquines i tot el que és necessari per poder transformar la planta en un producte comestible. Per concloure la visita iniciem el retorn pel bell mig dels camps d'arròs fins al poble de Pals.


Materials utilitzats:

- Megafonia utilitzada per explicar tot allò que anem descobrint durant el trajecte. - Fullets dels ocells del Parc Natural. - Espigues d'arròs, grans d'arròs abans de processar, pellofa, gra d'arròs integral, segó, grans d'arròs trencat, màquines de mostra. - Retallables de tortugues com a sorteig i incentiu en la participació. - Capses de cartró cegues per a joc d'endevinalla.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta de valoració que emplenen les escoles; avaluació de la dinàmica de grup durant el transcurs de l'activitat (preguntes prèvies per valorar el nivell de coneixement previ i preguntes posteriors per veure els nivells d'atenció); Kahoot per fer a les escoles després de l'activitat. Capses de cartró sensitives per valorar la retenció de vocabulari nou après.


Observacions:

S'aprofita per descobrir i conèixer l'entorn. Es transmet la importància de tenir cura de l'ús de l'aigua, un recurs cada vegada més escàs, i intentem conscienciar que és una qüestió de tots i que ja actualment és un problema que comença a afectar la producció dels aliments que fins ara eren bàsics i d'ús comú per a tothom. En la mesura del possible i segons les coordinacions d'agendes, allarguem la durada de l'activitat per tal de poder realitzar-la amb un ritme més adequat per als alumnes i aprofundir en alguns continguts.