Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

A la vora de l'estany de Banyoles: un poblat neolític


Descripció breu:

Passeig pel poblat reconstruït per poder reviure el dia a dia d'una comunitat neolítica que es va establir vora l'estany de Banyoles ara fa més de 7.000 anys. Es coneixeran les particularitats del jaciment, les troballes que s'hi han fet i quin era l'estil de vida d'aquest conjunt de persones.


Lloc o equipament:

Parc Neolític de la Draga, Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 hora.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Posar en valor la tasca de l'arqueologia per recuperar i interpretar les restes del passat i donar a conèixer els resultats de les excavacions. 2. Saber situar el jaciment de la Draga en l'eix cronològic del temps prehistòric. 3. Valorar i respectar el patrimoni arqueològic de la ciutat. 4. Descobrir l'excepcionalitat del jaciment: la conservació de les matèries vegetals. 5. Entendre com es vivia en un poblat de fa 7.400 anys i conèixer la relació entre l'entorn i la comunitat de manera vivencial.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada pel poblat neolític reconstruït per tal de reviure el dia a dia d'una comunitat neolítica que practicava l'agricultura i la ramaderia i que es va establir en aquest entorn immillorable, vora l'estany, ara fa uns 7.400 anys. El poblat de la Draga és l'únic jaciment lacustre de Catalunya i s'hi han conservat molts objectes de matèria orgànica. En la visita s'explica com va ser descobert, com s'excavava i quines activitats s'hi duien a terme. La visita inclou l'entrada a les tres cabanes, ambientades amb reproduccions d'alguns dels estris recuperats durant les excavacions.


Materials utilitzats:

Reproduccions d'objectes recuperats a l'excavació per ambientar l'interior de les cabanes, fragment de fusta neolític i tauletes digitals per poder visualitzar imatges i enregistraments de les excavacions arqueològiques.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es dedica un temps a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es farà arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Activitat a l'aire lliure. Segons el curs, l'activitat es pot combinar amb els tallers proposats pel Parc Neolític de la Draga.