Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Atzagaia

C/ Pau Casals, núm. 9
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 628819820
Fax: -
atzagaia@gmail.com
www.atzagaia.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Megapedres! Un crim prehistòric


Descripció breu:

Activitat de ludificació a l'entorn del dolmen de la Cova d'en Daina, els megàlits i les societats de la prehistòria recent. El punt de partida serà resoldre la pregunta «Qui hi ha enterrat al dolmen?». En petits equips de treball, i utilitzant procediments propis de la recerca arqueològica, l'arqueologia experimental i l'antropologia física, caldrà que els diferents grups vagin indagant i recollint informació per crear una hipòtesi coherent. Qui hi ha al dolmen? Què li va passar? Quan i com s'hi va dipositar?


Lloc o equipament:

Dolmen de la Cova d'en Daina, a Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mitja jornada.


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer les societats prehistòriques, el gènere de vida, la cultura material i el món simbòlic. 2. Situar la cultura megalítica a l'eix cronològic. 3. Interpretar el passat aplicant procediments de recerca arqueològica, arqueologia experimental i altres disciplines científiques com l'antropologia física o la geologia. 4. Posar en valor el patrimoni arqueològic des d'un punt de vista social, cultural i com a font de coneixement. 5. Establir vincles entre l'entorn natural i les societats humanes al llarg del temps.


Descripció de l'activitat:

A l'inici de l'activitat es fa una breu introducció de l'espai on ens trobem i es presenta el cas per resoldre tot observant la cambra funerària del dolmen. Tot seguit es fan petits grups de treball i es facilita a cada grup el material necessari i un diari d'investigació que els anirà guiant. Mitjançant la recreació d'un enterrament al dolmen, els espais d'indagació amb materials diversos perquè els alumnes els manipulin, i el mateix diari d'investigació, caldrà que cada grup vagi reunint dades i informació per acabar presentant una hipòtesi coherent. Finalment, cada grup exposa la seva hipòtesi.


Materials utilitzats:

Dossier per als alumnes amb informació per al docent, diari d'investigació per a l'activitat, estoig (amb llapis, goma, cinta mètrica, peu de rei i brúixola), tauletes amb informació visual, de text i auditiva, esquelet humà, manuals simplificats d'antropologia, manuals simplificats de fauna, col·lecció de referència de peces de ceràmica, recreació d'un enterrament, ceràmica, fibres vegetals, minerals, diverses roques, argila, i reproduccions d'eines i objectes de la prehistòria recent.


Mecanismes d'avaluació:

La creació d'una resposta coherent a la pregunta inicial de l'activitat ha de reflectir els aprenentatges fets durant l'activitat. Al final de l'activitat es dedica un temps a les conclusions per consolidar els aprenentatges realitzats pels alumnes. Amb el dossier d'investigació de l'activitat i el dossier didàctic enviat al centre, també es poden avaluar els aprenentatges del alumnes. El funcionament de l'activitat s'avalua amb les enquestes del programa «Indika».


Observacions:

El dolmen de la Cova d'en Daina és un Bé Cultural d'Interès Nacional i està situat en un paratge natural.