Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Descobrim Vilauba, una vil·la romana


Descripció breu:

Itinerari dinamitzat per la vil·la romana de Vilauba per descobrir com era la vida al camp durant l'època romana, com eren les cases de pagès i quines feines s'hi feien o quins déus s'adoraven. A través del joc i la deducció es coneixerà de primera mà un dels aspectes de la romanització a les nostres contrades: les vil·les romanes.


Lloc o equipament:

Vil·la romana de Vilauba.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

90 minuts.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Posar en valor la tasca de l'arqueologia per recuperar i interpretar les restes del passat i donar a conèixer els resultats de les excavacions. 2. Conèixer, valorar i respectar el patrimoni del nostre entorn. 3. Situar l'època romana a l'eix cronològic. 4. Observar el procés de romanització al territori i les restes romanes que han perviscut. 5. Conèixer les característiques de la cultura romana en una vil·la a través de l'observació, dinàmiques de grup i activitats deductives. 6. Valorar la importància de l'herència romana.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada pel jaciment arqueològic de la vil·la romana de Vilauba per esbrinar com era la vida al camp durant l'època romana. Es fa una introducció a l'època romana i al procés de romanització, i s'explica com aquest fet va afectar el nostre territori. Es descobrirà un dels aspectes de la romanització a casa nostra, les vil·les, i per què aquesta vil·la en concret va esdevenir clau com a forma d'explotació del territori. La visita es farà a través d'una exploració dinamitzada de la vil·la, en què mitjançant jocs, proves i la deducció, s'hi descobriran les estances més destacades. Així mateix, els alumnes descobriran com es va estendre la cultura romana per tot el territori conquerit i, fins i tot, com els mateixos costums es reproduïen en la vida rural. La introducció i la cloenda es faran amb el suport de tauletes, amb la recreació en 3D de la vil·la romana de Vilauba.


Materials utilitzats:

Fitxes de treball; reproduccions d'objectes d'ús quotidià a l'època romana: ceràmica, joies, vestits, eines, reproduccions de figuretes dels déus, monedes, menjar, llànties, etc.; brúixoles; tauletes digitals amb la recreació de la vil·la de Vilauba en 3D.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat hi ha un temps dedicat a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es fa arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Activitat a l'aire lliure.