Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Romànic i remences a la vall de Llémena


Descripció breu:

Ens endinsarem a la vall de Llémena per descobrir el romànic d'aquesta zona, entre la Garrotxa i el Gironès, i la història dels remences. Iniciarem l'activitat a Sant Pere de Llorà, on entrarem a l'església, que ens reserva algunes sorpreses gràcies a l'arqueologia, i coneixerem l'art i l'arquitectura romànics. Ens desplaçarem fins a Granollers de Rocacorba, on coneixerem in situ la història dels remences i el seu líder, Pere Joan Sala, a través d'una activitat participativa. Continuarem a Sant Gregori i finalitzarem a la Font de la Torre de Canet.


Lloc o equipament:

Església de Sant Pere de Llorà (Sant Martí de Llémena), entorn de Granollers de Rocacorba i Can Sala (Sant Martí de Llémena), església vella i exterior del casal dels Margarit (Sant Gregori) i parc de la Font de la Torre (Canet d'Adri).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 hores.


Preu/alumne original:

15 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

11 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer com es vivia a l'època medieval i com s'estructurava la societat. 2. Els conflictes remences. Motivar l'interès pels conflictes històrics per ampliar la capacitat reflexiva i l'opinió crítica. 3. Identificar i reconèixer l'estil romànic. 4. Oferir l'oportunitat de visitar llocs de memòria que són part de la història del nostre país. 5. Localitzar i obtenir informació diversa sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya. 6. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural com a herència col·lectiva.


Descripció de l'activitat:

A la vall de Llémena reviurem l'època medieval a través de dos trets essencials: el romànic i la desconeguda història dels pagesos de remença. En aquesta vall, entre Girona i la Garrotxa, hi ha una vintena de parròquies d'origen romànic. També és on les revoltes remences van tenir gran importància al s. XV, una època de lluita pagesa cabdal per a la història de Catalunya. L'activitat s'inicia a l'església de Sant Pere de Llorà, un magnífic exemple per conèixer l'art romànic in situ (arquitectura i pintura), així com les tasques de restauració i d'arqueologia en la recuperació del patrimoni. Després ens desplaçarem fins a la zona de Granollers de Rocacorba, on coneixerem in situ la història dels remences i el seu líder, Pere Joan Sala, a través d'una activitat participativa. Continuarem a Sant Gregori, a l'església i als exteriors del castell (casal dels Margarit). Finalitzarem al parc de la Font de la Torre a Canet d'Adri, vinculat al conflicte remença, i un magnífic espai natural.


Materials utilitzats:

Breu dossier didàctic per a l'alumnat. Làmines o tauleta de suport audiovisual i gràfic.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat mitjançant la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

Cal portar roba i calçat adequats. Es recomana portar carpeta, estoig i esmorzar. L'activitat finalitza a la Font de la Torre a Canet d'Adri, un espai natural d'origen volcànic i perfecte per als grups que es quedin a dinar. S'haurà de contractar transport per dur a terme l'activitat. Els desplaçaments entre els diversos punts de l'activitat majoritàriament es faran amb autocar.