Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Avui fem de neolítics


Descripció breu:

Aquest passeig pel poblat reconstruït permet reviure el dia a dia d'una comunitat neolítica que es va establir vora l'estany de Banyoles ara fa més de 7.000 anys. Es coneixeran les particularitats del jaciment, les troballes fetes i com era la vida quotidiana en aquest poblat neolític, posant en pràctica algunes de les activitats que s'hi duien a terme.


Lloc o equipament:

Parc Neolític de la Draga, Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 h 30 min


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Valorar la tasca de l'arqueologia per recuperar i interpretar les restes del passat i donar a conèixer els resultats de les excavacions. 2. Saber situar el jaciment de la Draga en l'eix cronològic del temps prehistòric. 3. Valorar i respectar el patrimoni arqueològic de la ciutat. 4. Descobrir l'excepcionalitat del jaciment: la conservació de les matèries vegetals. 5. Entendre com es vivia en un poblat de fa 7.200 anys i conèixer la relació entre l'entorn i la comunitat de manera vivencial.


Descripció de l'activitat:

Es fa una visita dinamitzada al poblat neolític de la Draga amb entrada a l'interior de les cabanes, ambientades amb reproduccions dels objectes recuperats a les excavacions. En el recorregut es combinen explicacions de l'educador o educadora amb petites experiències d'activitats prehistòriques dutes a terme pels participants: la cacera prehistòrica amb llançament de javelines i propulsors, i la molta de blat amb molins neolítics per elaborar farina.


Materials utilitzats:

- Reproduccions d'objectes recuperats a l'excavació per ambientar l'interior de les cabanes. -Fragment de fusta neolítica original conservada en aigua, estris de cacera i molta prehistòriques. - Tauletes digitals per poder visualitzar imatges i enregistraments de les excavacions arqueològiques.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es dedica un temps a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es farà arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Activitat a l'aire lliure. Segons el curs, aquesta activitat es pot combinar amb altres tallers proposats al Parc Neolític de la Draga. *Al·lèrgies: durant aquesta activitat es manipula blat (no s'ingereix).