Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: Portbou i Walter Benjamin. La retirada i la Segona Guerra Mundial


Descripció breu:

El recorregut comença amb la visita el museu i es fa una petita introducció sobre la Segona Guerra Mundial. Després, la ruta continua cap a Portbou, lloc que fou l'escenari, d'una banda, de la retirada dels exiliats del 39 i, de l'altra, de fugida i de pas cap a Catalunya en el context de la Segona Guerra Mundial. Walter Benjamin, filòsof alemany d'ascendència jueva, es va suïcidar a Portbou quan fugia dels nazis cap als Estats Units.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Portbou


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Un dia


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Oferir als alumnes l'oportunitat de trepitjar camins i visitar llocs de memòria que són part de la història del país i experimentar sensacions d'empatia que difícilment viuran només amb els llibres. Oferir espais i moments de contemplació i de reflexió, tant individuals com de grup.


Descripció de l'activitat:

El recorregut comença amb la visita al museu i es fa una petita introducció sobre la Segona Guerra Mundial. Després, la ruta continua cap a Portbou, lloc que fou l'escenari, d'una banda, de la retirada dels exiliats del 39 i, de l'altra, de fugida i de pas cap a Catalunya en el context de la Segona Guerra Mundial. Walter Benjamin, filòsof alemany d'ascendència jueva, es va suïcidar a Portbou el 26 de setembre de 1940, quan fugia dels nazis cap als Estats Units, en assabentar-se que havia de ser retornat a la França de Vichy. La seva mort, després d'una llarga i dura travessada a peu pels Pirineus, va estar envoltada d'estranyes circumstàncies.


Materials utilitzats:

Cartes, testimonis, fotografies d'època, mapes de l'Alt Empordà i de la Catalunya del Nord, textos literaris d'escriptors i textos de Walter Benjamin.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'omplir els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que els alumnes portin el dinar de casa (pícnic).