Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Amer, sota el poder del monestir


Descripció breu:

Amer és una vila selvatana que fou protagonista d'alguns dels principals fets de la història medieval de Catalunya. El nucli antic d'Amer, declarat BCIN, va sorgir al voltant del monestir benedictí de Santa Maria. Esbrinarem de primera mà com era un monestir medieval i el poder feudal que exercia sobre la població. Com a curiositat, hi ha cinc presidents de la Generalitat de Catalunya vinculats a la vila d'Amer.


Lloc o equipament:

Nucli antic d'Amer


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h


Preu/alumne original:

9 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Saber com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu voltant. Conèixer com era un nucli urbà a final de l'edat mitjana i inici de l'edat moderna. Identificar el patrimoni arquitectònic romànic i artístic. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d'informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.


Descripció de l'activitat:

El nucli antic d'Amer, declarat BCIN, va sorgir al voltant del monestir benedictí de Santa Maria. Es comença l'activitat a l'església de Santa Maria d'Amer i rodalia, on s'explica que era un monestir medieval, com era el seu dia a dia i com l'abat exercí de senyor feudal d'Amer. Es passa a la plaça del Monestir, on s'expliquen els fets que van trasbalsar la Catalunya del segle XV (els terratrèmols i les revoltes remences), en els quals Amer tingué un paper molt rellevant. A més, tres abats del monestir van ser presidents de la Generalitat. S'acaba de visitar el nucli antic per conèixer com va créixer vila medieval al voltant del recinte del monestir.


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics adaptats als diferents nivells. Tauleta de suport audiovisual i gràfic.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

S'haurà de contractar transport per a l'arribada a Amer i per a la recollida del grup una vegada acabada la visita.