Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Josep Pla

Nou, 51
Palafrugell - Baix Empordà
Telèfon: 972305577
Fax: 0
info@fundaciojoseppla.cat
www.fundaciojoseppla.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Josep Pla i els adjectius


Descripció breu:

Durant el taller, els participants faran una sèrie d'activitats centrades en l'ús i la comprensió dels adjectius, inspirats en l'estil literari de Josep Pla, d'una forma lúdica i experiencial.


Lloc o equipament:

Fundació Josep Pla


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

1 h 15 min


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Introduir la figura i la producció literària de Josep Pla. 2. Explorar la riquesa i varietat dels adjectius: categoria gramatical, tipologia, usos i capacitat expressiva. 3. Ampliar el lèxic de l'alumnat i millorar la seva capacitat d'expressió oral i escrita. 4. Fomentar la comprensió del funcionament de la llengua i l'interès per les estructures gramaticals que la regeixen. 5. Incentivar el gust per la lectura i millorar la seva capacitat d'interpretació de textos literaris.


Descripció de l'activitat:

S'inicia amb la lectura comprensiva d'un text de Josep Pla, per aprofundir en l'ús dels adjectius per descriure amb detall personatges i escenaris. S'introduiran de forma experiencial a través de diversos jocs i activitats les característiques, tipus i usos dels adjectius: cadena d'adjectius, "retrats amagats" en parelles, puzle en equips... L'aprenentatge es posarà en pràctica a partir d'una experiència d'escriptura de reconstrucció/imitació/recreació d'un text de Josep Pla, en el qual caldrà aplicar els adjectius treballats, però deixant llibertat a la pròpia creativitat. Després de comentar la varietat de resultats i possibilitats expressives dels adjectius, es consolidaran els continguts treballats aplicant diversos adjectius en la descripció escrita d'una persona real (ells mateixos o un/a company/a). Finalment, es farà una reflexió final sobre l'ús dels adjectius durant el taller, destacant-ne la varietat i la capacitat expressiva.


Materials utilitzats:

- Textos narratius i descriptius de Josep Pla. - Materials per al desenvolupament de les activitats lúdiques (puzle, joc de parelles...).


Mecanismes d'avaluació:

Es lliura una enquesta al professorat en la qual es valoren els aspectes organitzatius, de continguts i metodologia de l'activitat. Posteriorment, l'equip del servei educatiu de la Fundació Josep Pla en valorarà els resultats i hi aplicarà, si escau, les mesures correctores oportunes.


Observacions: