Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Atzagaia

C/ Pau Casals, núm. 9
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 628819820
Fax: -
atzagaia@gmail.com
www.atzagaia.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'origen de la humanitat: la tecnologia


Descripció breu:

Per què l'Homo sapiens (és a dir, els humans) va aparèixer fa dos milions d'anys? Partint d'aquesta pregunta, resseguirem les diferents espècies d'humans i la seva cultura material, que coneixem gràcies al registre fòssil. Descobrirem com feien les eines i com encenien foc, i practicarem i experimentarem amb tot plegat.


Lloc o equipament:

Centre escolar.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mitja jornada.


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Acostar el paleolític i el neolític aprenent a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement. 2. Introduir el concepte d'estratigrafia associat al mètode arqueològic. 3. Donar a conèixer el concepte de tecnologia associat als humans. 4. Reconèixer i experimentar amb recursos naturals i la cultura material del passat.


Descripció de l'activitat:

L'activitat es duu a terme en tres espais temàtics. A l'espai d'arqueologia resseguirem els humans fòssils i la cultura material de diferents èpoques prehistòriques, i, en petits grups, treballarem el concepte d'estratigrafia. A l'espai d'eines descobrirem com les feien i, en petits grups, experimentarem amb les eines i amb diferents recursos naturals. A l'espai de foc, aprendrem quins recursos i tècniques utilitzaven per fer-lo, i, en petits grups, ho posarem en pràctica.


Materials utilitzats:

Per a l'espai d'arqueologia: imatges i estratigrafia, reproduccions de cranis humans, d'eines (paleolític i neolític), ceràmiques, cistells, pells, banyes de cérvol, reproduccions d'art moble... Per a l'espai d'eines: reproduccions d'eines de sílex i altres suports, pigments, minerals, pells, banyes, ossos, cera, resina, petxines, ceràmiques... i un lot d'eines i altres materials (per cada equip de treball). Per a l'espai de foc: sílex, pirita, bolet de soca, espart i un lot de foc (per cada equip de treball).


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes del mateix programa «Indika» i sistema d'avaluació interna mitjançant enquestes al professorat i reunions de l'equip.


Observacions: