Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Josep Pla

Nou, 51
Palafrugell - Baix Empordà
Telèfon: 972305577
Fax: 0
info@fundaciojoseppla.cat
www.fundaciojoseppla.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Ruta Josep Pla pel Palafrugell surer


Descripció breu:

La ruta Josep Pla pel Palafrugell surer és una passejada literària que recorre els llocs de memòria de la indústria responsable del canvi radical en la societat palafrugellenca a partir del segle XVIII fins a l'actualitat. Josep Pla descriu aquest fenomen com una veritable revolució que fa néixer una civilització nova, cosmopolita i moderna, un canvi que deixa empremta en l'urbanisme, l'organització social, les mentalitats i la manera de viure de Palafrugell. Competències bàsiques d'educació secundària: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, Ac1, Ac2, Ac3.


Lloc o equipament:

Fundació Josep Pla i centre de Palafrugell.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores.


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer el context social i econòmic en què s'inicia i es desenvolupa la indústria surera. 2. Aproximar els participants a la biografia de Josep Pla relacionada amb el món del suro. 3. Aproximar-los també a l'obra de Josep Pla a partir dels textos que descriuen els indrets que configuren la ruta. 3. Incentivar la lectura com a font de coneixement històric. 4. Conèixer i relacionar dos elements bàsics per al coneixement del nostre entorn més proper: el món del suro i l'escriptor que l'ha descrit.


Descripció de l'activitat:

En primer lloc visitarem la Fundació Josep Pla, on s'informarà els participants dels objectius de l'entitat i dels materials que acull. A continuació, visionarem l'audiovisual Josep Pla, viatger, de Leopold Pomés (1991). Iniciarem la ruta tot resseguint les façanes del Palafrugell surer, tant les de les indústries com les de les cases senyorials dels propietaris, i també edificis d'arquitectures populars. Els monitors intercalaran en les explicacions la lectura de textos de Josep Pla que descriuen el lloc on som, i establiran un diàleg amb els estudiants per fer-ne una lectura comprensiva i descobrir plegats la importància de cada espai en el relat que anem confegint.


Materials utilitzats:

Audiovisual Josep Pla, viatger, de Leopold Pomés (1991), i textos literaris relacionats amb Palafrugell i la indústria surera.


Mecanismes d'avaluació:

Es lliura una enquesta al professorat en la qual es valoren els aspectes organitzatius, de continguts i metodologia de l'activitat. Posteriorment, l'equip del servei educatiu de la Fundació Josep Pla en valorarà els resultats i hi aplicarà, si escau, les mesures correctores oportunes.


Observacions:

Continguts clau d'educació secundària: 1, 2, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22.