Programa 2024-2025
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Període de sol·licitud tancat
Títol:
Capitals del vescomtat de Cabrera (I): Hostalric i Breda
Descripció breu:
Hostalric va ser la capital del vescomtat de Cabrera. Situat sobre el Camí Ral, el poble conserva les muralles, l'entramat antic dels carrers i el castell, un bon exemple de fortalesa del segle XVIII. Breda va néixer i créixer al voltant del monestir de Sant Salvador, centre religiós del vescomtat de Cabrera, i va desenvolupar una important activitat terrissera.
Lloc o equipament:
Hostalric: torre dels Frares, nucli antic i muralles.
Breda:nucli antic i Centre Cultural Els Forns
Nivell educatiu:
Educació infantil: No
Educació primària: Si
Educació secundària: Si
Cicles formatius: Si
Cicle inicial: No
Cicle mitja: No
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: Si
Segon cicle ESO: Si
Batxillerat: Si
Durada:
1 jornada
Preu/alumne original:
19 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
15 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
Aprendre les característiques i el funcionament d'una senyoria feudal a partir de l'exemple de vescomtat de Cabrera. Descobrir com diversos esdeveniments històrics afectaren Hostalric a causa de la seva situació estratègica. Aprendre com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu voltant. Conèixer el procés productiu tradicional de la ceràmica. Valoració de la necessitat de protegir i difondre el patrimoni com a herència cultural. Localització i obtenció d'informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.
Descripció de l'activitat:
S'inicia l'activitat a Hostalric, amb la visita a la torre dels Frares, on es parla del vescomtat de Cabrera. A la plaça dels Bous es tracta l'origen dels mercats, es ressegueix la muralla pel camí de ronda i s'entra a algunes torres, on s'expliquen els sistemes defensius medievals. A Breda s'inicia l'activitat davant l'església de Sant Salvador i el campanar romànic, on es fa un repàs per la història del monestir. S'entra a l'antic recinte monàstic i al claustre, on s'explica com funcionava un monestir i com s'hi vivia. Finalment, es visita el Centre Cultural Els Forns, on hi ha uns antics forns de ceràmica i on es descobreix el procés tradicional de fabricació de terrissa.
Materials utilitzats:
Dossiers didàctics i pedagògics adaptats als diferents nivells. Reproduccions de plànols antics i d'imatges d'Hostalric, i d'un plànol del vescomtat de Cabrera. Material expositiu de la torre dels Frares d'Hostalric i del Centre Cultural Els Forns.
Mecanismes d'avaluació:
Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.
Observacions:
S'haurà de contractar transport per a l'arribada a Hostalric, el recorregut Hostalric-Breda i la tornada.