Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els aiguamolls del Baix Ter: la diversitat dels ambients costaners


Descripció breu:

Itinerari per descobrir la diversitat d'ambients costaners del Baix Ter inclosos al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Descobrirem el projecte de desurbanització de la Pletera i la restauració que s'hi ha dut a terme. Observarem un paisatge natural amb molta pressió antròpica. Coneixerem la flora i la fauna associades. Explicarem les agressions que ha patit el territori, i com el canvi climàtic pot afectar les zones costaneres.


Lloc o equipament:

Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter. Sectors del Ter Vell, la Pletera i la bassa de Fra Ramon.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h i 30 min - 3 h


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer els aiguamolls del Baix Ter i les actuacions que s'hi han fet amb els programes LIFE per millorar aquests ecosistemes fràgils i sotmesos a una gran pressió urbanística; 2. Sensibilitzar els alumnes sobre la necessitat de protegir aquests espais i conèixer-ne les amenaces més evidents; 3. Distingir les diferents unitats paisatgístiques que formen el sistema d'aiguamolls costaners: el Ter Vell, la Pletera, la bassa de Fra Ramon i les basses d'en Coll.


Descripció de l'activitat:

Itinerari per descobrir la diversitat d'ambients costaners del Baix Ter inclosos al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Descobrirem el projecte de desurbanització de la Pletera i la restauració que s'hi ha dut a terme. Coneixerem la diversitat de llacunes i la seva creació, les closes, l'espai de maresma i les dunes litorals. N'aprendrem les especificitats i el valor ecològic. Observarem un paisatge natural amb molta pressió antròpica, on trobarem moltes formes de vida adaptades a unes condicions concretes. Coneixerem la flora i la fauna associades a cadascun dels espais. Explicarem les agressions que ha patit el territori i les successives recuperacions gràcies als projectes LIFE Natura que s'hi han dut a terme, posant en relleu el darrer LIFE (2014-2018), de desurbanització i restauració dels aiguamolls de la Pletera. Amb una mirada cap al futur, preveurem com el canvi climàtic afectarà aquesta zona costanera.


Materials utilitzats:

Joc de la biodiversitat, targetes de flora i fauna i mapa tèxtil dels espais dels aiguamolls; llibrets i guies d'espècies; material previ que s'envia al / a la docent per veure a l'aula, dossier de camp per als alumnes, binocles i plànol guia del Parc Natural. Recursos audiovisuals com a treball previ: https://www.museudelamediterrania.cat/ca/programacio/c/5281-els-aiguamolls-del-baix-ter.html.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant l'activitat. Posada en comú com a cloenda de l'activitat i reflexió sobre la necessitat de protegir els espais naturals.


Observacions:

Cal portar roba i calçat còmodes per caminar. Els continguts de la visita estan adaptats a cada nivell educatiu segons el currículum escolar.