Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Sorbus, SC

Pl. Catalunya, 2, 2n 2a
Sant Gregori - Gironès
Telèfon: 972272753
Fax:
info@sorbus.cat
www.sorbus.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els Sants Metges de Sant Julià de Ramis


Descripció breu:

Itinerari que permet descobrir el passat històric, el paisatge i la seva evolució, tot identificant la plana de l'Empordà, les Gavarres, el pla de Girona i els passos naturals que hi comuniquen, i deduint els canvis experimentats en el temps a través de mapes antics. Es visita un poblat ibèric, les restes d'una guarnició romana i l'església dels Sants Metges, i es compara el possible impacte de les ocupacions antigues sobre l'entorn amb el de les actuals, caracteritzat per l'elevat grau d'urbanització i la proliferació de vies de comunicació.


Lloc o equipament:

Muntanya dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer la història de l'ocupació humana dels entorns de Girona i la seva relació amb les transformacions del paisatge i el medi ambient en general; 2. Sensibilitzar sobre el consum excessiu de recursos naturals, la producció de deixalles i la contaminació; 3. Valorar la conservació del patrimoni natural més proper a les zones urbanes.


Descripció de l'activitat:

Des de dalt de la muntanya de Sant Julià s'observa el paisatge i s'identifica la plana de l'Empordà, les Gavarres, el pla de Girona i els passos naturals. Es localitza la situació de diferents jaciments arqueològics (puig d'en Roca, cova de les Goges) a prop del Ter, indret on va començar l'ocupació humana de la zona. Seguidament, es fa un recorregut per les diferents restes històriques de l'entorn: poblat iber, guarnició romana i visigòtica, església romànica dels Sants Metges, i es repassen els sistemes de vida de cadascuna de les èpoques, reflexionant sobre les transformacions que cada etapa històrica ha comportat en l'entorn, amb l'ajut de plànols i mapes de diferents èpoques. A continuació, l'atenció se centra en les vies de comunicació actuals, el trànsit de mercaderies i persones i les infraestructures de residus que es veuen (depuradora i incineradora) per treure conclusions sobre els problemes ambientals de la societat actual i la necessitat de conservar el medi.


Materials utilitzats:

Material en suport informàtic amb propostes de treball previ i posterior a la sortida; plànols i mapes de diferents èpoques.


Mecanismes d'avaluació:

Conversa avaluativa final amb els alumnes per valorar els coneixements adquirits. Valoració conjunta de l'equip de monitors i el professorat. Entrega d'enquesta per retornar omplerta. Valoració de l'enquesta un cop rebuda.


Observacions:

Tot i que l'activitat se centra en l'evolució històrica del paisatge, també es reconeix la fauna i la flora de l'entorn.