Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació de Naturalistes de Girona

Passeig de la Devesa, 41
Girona - Gironès
Telèfon: 615694999
Fax:

https://www.naturalistesgirona.org/ca
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Descoberta del bosc mediterrani


Descripció breu:

Un educador/a de l'entitat amb experiència dins de l'àmbit naturalista acompanya els alumnes per observar l'entorn natural de l'escola. Durem a terme diferents activitats i jocs per iniciar-nos en el naturalisme i despertar l'interès en l'observació de la natura. Durant l'activitat reforçarem conceptes teòrics sobre el medi natural adaptats a cada curs escolar i aprendrem a utilitzar prismàtics i altres eines per descobrir la biodiversitat de l'entorn.


Lloc o equipament:

Entorn natural proper a l'escola escollit prèviament per l'educador/a ambiental.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer les principals espècies d'aus i plantes de l'entorn escolar; 2. Aprendre a utilitzar els prismàtics i les guies d'identificació; 3. Fomentar la fascinació i el respecte per la natura, així com despertar interès en la seva observació.


Descripció de l'activitat:

En aquesta sortida a l'entorn natural de l'escola, un educador/a de l'entitat amb experiència en el naturalisme acompanya els alumnes a descobrir l'entorn. La sortida vol despertar l'interès en l'observació de la natura i transmetre la fascinació dels naturalistes pel món natural. La sortida se centra en dos grups d'éssers vius molt agraïts per la seva abundància i bellesa: les aus i les plantes. Així doncs, es duen a terme tres dinàmiques diferents de descoberta de l'entorn. Primer es fa una introducció de les aus, que consisteix a observar imatges d'ocells per relacionar la forma del bec, les potes i les ales amb la funció per a què es fan servir. Posteriorment es fa una descoberta de les aus amb prismàtics. Els alumnes han de caminar en grups per un recorregut i trobar imatges impreses d'ocells amagades prèviament. Finalment es fa una dinàmica per descobrir la flora de l'entorn, mitjançant guies i exercicis pràctics que s'han de dur a terme en grups.


Materials utilitzats:

Materials: prismàtics i brúixoles. Recursos: guies d'identificació i recursos impresos per a cada activitat.


Mecanismes d'avaluació:

L'educador/a controla el bon desenvolupament de l'activitat i valora l'aprenentatge mitjançant preguntes a l'alumnat. L'última part de la sessió està destinada a reflexionar sobre els coneixements i experiències obtinguts. Es lliura un full d'avaluació als docents i educadors ambientals.


Observacions:

És necessari portar calçat i roba còmodes, ja que els participants passaran tot el matí a l'exterior. Les activitats d'educació ambiental de l'Associació de Naturalistes de Girona incorporen propostes d'aprenentatge per continuar treballant el tema de l'activitat amb l'alumnat.