Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Sorellona

c/ Claveria 4
Girona - Gironès
Telèfon: 693728565
Fax: 972183229
info@sorellona.org
www.sorellona.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Fauna aquàtica de rius, recs i llacunes dels espais agrícoles i dels aiguamolls a l'Empordà


Descripció breu:

El taller consisteix en una sessió de mostreig científic de fauna fluvial (peixos, amfibis i macroinvertebrats), en la qual els infants podran participar activament. Es durà a terme una identificació de les espècies, i el reconeixement dels seus trets principals morfològics i biològics. Les tècniques de captura de fauna són innòcues per als animals, i totalment segures per als participants en l'activitat. Els educadors són tècnics especialitzats, bons coneixedors de la fauna i el medi fluvial.


Lloc o equipament:

Als rius, recs o llacunes més propers al centre educatiu o en un lloc que es concreti amb l'equip docent, en l'àmbit de la plana empordanesa, incloent-hi els parcs naturals de l'Alt Empordà i el Parc Natural de les Medes, el Montgrí i el Baix Ter.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir la gran riquesa natural dels ambients aquàtics, generalment amagada i molt poc coneguda; 2. Reconèixer les característiques principals dels peixos, els amfibis, els grans invertebrats i altres bestioles d'aigua; 3. Analitzar les adaptacions de la fauna vertebrada al medi aquàtic fluvial; 4. Extreure conclusions a partir de les observacions i els resultats obtinguts; 5. Desenvolupar la curiositat, l'interès i el respecte per l'entorn natural.


Descripció de l'activitat:

El taller consisteix en una sessió de mostreig científic de fauna fluvial (peixos, amfibis, invertebrats i altres) en la qual els infants podran participar activament. Les tècniques de captura de fauna són innòcues per als animals, i totalment segures per als participants en l'activitat. Els educadors són tècnics especialitzats que dominen perfectament les tècniques de mostreig, i a més són grans coneixedors de la fauna i el medi fluvial. Tots ells tenen alguna titulació relacionada amb el camp científic i/o la gestió dels recursos naturals, com també experiència en l'àmbit de l'educació. Opcionalment l'activitat es pot continuar o adaptar a l'aula o al laboratori.


Materials utilitzats:

S'aporta el material tècnic necessari: salabres, plates, lupes, ampolles, làmines d'identificació  i suport d'imatges plastificades per a una bona comprensió dels participants. Podem oferir al professorat material didàctic per ampliar a l'aula aspectes que no s'han pogut tractar al riu. El taller és totalment pràctic; únicament a petició del professorat aportem fitxes per treballar al camp.


Mecanismes d'avaluació:

Per avaluar bé l'activitat i els educadors, al final del taller, el professorat assistent ha d'omplir un petit qüestionari amb observacions per millorar el taller i sobre els aspectes en els quals es pot aprofundir. Durant l'activitat el mateix educador valora la receptivitat dels participants per millorar (si els detecta) els punts dèbils del taller.


Observacions:

Activitat apta per a qualsevol curs. S'adapta a les necessitats del grup. La realització de l'activitat comporta el desplaçament a un riu, riera o torrent, que pot ser proper al centre. La durada de l'activitat es pot modificar si l'equip docent ho veu convenient. Es recomana que els infants portin botes d'aigua. És una activitat àmpliament diferenciada de l'oferta actual de tallers, en què els participants podran conèixer d'una manera directa la fauna fluvial dels nostres ecosistemes aquàtics, generalment difícil d'observar.