Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Sorbus, SC

Pl. Catalunya, 2, 2n 2a
Sant Gregori - Gironès
Telèfon: 972272753
Fax:
info@sorbus.cat
www.sorbus.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El puig de Cadiretes


Descripció breu:

Itinerari de 3,5 km pel puig de Cadiretes, que permet reconèixer els principals elements del relleu de les comarques gironines, des del Pirineu i el Montseny fins al mar. El recorregut transita per boscos de sureres, pins i alzines, cosa que permet analitzar els beneficis ecosistèmics que ens aporten, així com parlar dels incendis i les adaptacions de diferents plantes davant del foc. S'observen restes d'antics pobladors (menhir, dolmen, oppidium iber) i es reflexiona sobre l'ocupació humana al llarg del temps i la seva influència en l'entorn.


Lloc o equipament:

Puig de Cadiretes, a Llagostera.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

11.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer i interpretar els principals elements del relleu de les comarques gironines; 2. Estudiar el bosc mediterrani i sensibilitzar els participants sobre els principals profits ecològics i materials que se n'obtenen; 3. Observar i comprendre la història de l'ocupació humana a les serralades litorals i la relació que han mantingut els humans i la natura durant la prehistòria i al llarg de la història.


Descripció de l'activitat:

L'activitat comença amb l'observació de les característiques dels boscos mediterranis i la identificació de les principals espècies d'arbres, arbustos i lianes i les seves adaptacions al clima i als incendis. Es fa notar que la presència d'aquests boscos depèn del clima però també del sòl, dominat per sauló i les roques granítiques, i s'identifiquen minerals. Seguidament es treballa l'explotació i la transformació del bosc per part de l'home: pela del suro, tales i repoblacions de pins, recollida de fruits (pinyes, bolets), etc. L'itinerari s'enfila fins dalt del puig de Cadiretes, on es compara l'alzinar muntanyenc del cim amb les suredes i pinedes. Des del puig s'identifiquen els principals trets geogràfics i unitats del relleu de les comarques gironines: el mar i la costa, el Montnegre, el Montseny, les Guilleries, les planes de la Selva i el Gironès, la Garrotxa, el Pirineu i les Gavarres. Al llarg del recorregut, diferents restes (menhir, dolmen, oppidium iber) permeten deduir-hi l'ocupació humana antiga.


Materials utilitzats:

Material en suport informàtic amb propostes de treball previ i posterior a la sortida; mapes topogràfics i per a la identificació de diferents elements del relleu; joc de capses i joc de la quina per a la identificació de plantes i altres elements de l'entorn; guies de camp.


Mecanismes d'avaluació:

Conversa avaluativa final amb els alumnes per valorar els coneixements adquirits. Valoració conjunta de l'equip de monitors i el professorat. Entrega d'enquesta per retornar omplerta. Valoració de l'enquesta un cop rebuda.


Observacions:

Els dies clars d'hivern solen ser els millors per a l'observació del paisatge i, per tant, per a la sortida en conjunt. A la tardor, un element complementari és l'estudi i el reconeixement de bolets.