Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Aula de Natura El Meandre

Pladevall 15bis, Can Busquetics / Bústia 67
Cellera de Ter, la - Selva
Telèfon: 621268944
Fax:

https://www.elmeandre.cat/
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Permacultura per a la biodiversitat i el canvi climàtic


Descripció breu:

Activitat de permacultura pràctica per apropar-se a una proposta d'agricultura respectuosa amb la natura i que, per contraposició amb l'agricultura actual, és resilient davant les sequeres provocades pel canvi climàtic, reverteix la pèrdua de biodiversitat i captura més CO2 del que emet. Descobrirem, de manera pràctica, tot un seguit de tècniques al camp, partint de la més important: un bon disseny. Tot un kit d'idees i eines per (re)dissenyar espais (jardins, horts escolars, camps de conreu...) fent-los molt productius i sostenibles.


Lloc o equipament:

Aula de Natura El Meandre


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Familiaritzar-se amb la permacultura i el concepte de bosc comestible o verger; 2. Donar a conèixer el disseny com a eina (re)generadora d'espais productius; 3. Mostrar com l'agrosilvicultura pot generar espais molt biodiversos; 3. Conèixer tècniques per augmentar la fertilitat del sòl i el seu rol com a embornal de carboni; 4. Conèixer sistemes de collita d'aigua i tècniques d'adaptació al canvi climàtic (agricultura de secà).


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'estructura en dues parts: 1. Visita al bosc comestible didàctic de l'Aula de Natura. S'introdueixen els elements bàsics de disseny en permacultura, com la zonificació, els sectors, les línies clau, les plantes indicadores, les guildes gremis de plantes, el conreu multiestrat, les plantes funcionals, etc.; 2. Permacultura pràctica. Es treballen diferents tècniques per estalviar aigua, reduir l'erosió i augmentar la fertilitat del sòl i la biodiversitat gràcies a l'agricultura natural i regenerativa. S'estudia l'estructura del sòl, l'efecte de l'encoixinat i la cobertura permanent sobre l'erosió, i es practiquen els principis de disseny fent un bancal nou.


Materials utilitzats:

Plànols, paper ceba i colors, esquemes dels principis i visió de la permacultura, pots de mostra i aigua per al test de sòl, ampolles usades per al test d'erosió, etc.


Mecanismes d'avaluació:

A la primera part, es valora la participació dels alumnes mitjançant una dinàmica participativa. A la segona part, els alumnes s'autoavaluen mitjançant la pràctica de les diferents propostes. Finalment es fa una rotllana per compartir el que s'ha après amb preguntes palanca. També es fa arribar un formulari electrònic al professorat per avaluar l'activitat i proposar millores.


Observacions:

Aquesta activitat és adient a qualsevol època de l'any. El contingut s'adapta al nivell educatiu del grup.