Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Educa Viladrau

Pg. Farigoles, 3 bis
Viladrau - Osona
Telèfon: 619369081
Fax:
educa@educaviladrau.com
www.educaviladrau.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Aigua, fonts i llegendes del Montseny amb la paitida Dida


Descripció breu:

Viatge màgic al voltant de l'aigua, les fonts i les paitides, éssers màgics d'aquestes contrades. L'explicació senzilla de les llegendes d'algunes fonts i el tast de les seves aigües especials permetran descobrir la importància de l'aigua al Montseny i al planeta Terra.


Lloc o equipament:

Fonts del veïnat de les Paitides, a Viladrau, dins el Parc Natural del Montseny.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

10.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Afavorir la relació afectiva amb un nou entorn a partir de la màgia de les llegendes; 2. Conèixer les paitides, uns éssers màgics, imaginaris i arrelats a Viladrau, com les dones d'aigua al Montseny; 3. Aprendre a tenir cura de l'aigua, coneixent el vessant màgic de les fonts; 4. Afavorir actituds de respecte per l'entorn; 5. Gaudir de l'aspecte lúdic de la sortida.


Descripció de l'activitat:

10.30 h: arribada i presentació de l'activitat. Un missatge (*) signat per una paitida (nom que reben les dones d'aigua només a Viladrau) arriba als participants per demanar-los ajuda i convidar-los a cercar les fonts del veïnat de les Paitides. 11.00 h: inici de l'activitat i distribució dels alumnes en grups. 11.05 h: «Què en sabem?», activitat per saber quins coneixements previs tenen els alumnes al voltant de les llegendes i les històries arrelades a la seva experiència i compartir-los. Inici de la sortida. Visita a les fonts del veïnat de les Paitides, explicació de les llegendes que han generat i tast de les aigües de les fonts i d'altres de diferents per parlar de la memòria de l'aigua. 13.30 h: «Què hem après?», activitat de reflexió final conjunta i retorn al punt de sortida. 14.00 h: comiat. 

(*) Aquest missatge està especialment indicat per a educació infantil i 1r cicle d'educació primària. En el cas del 2n cicle d'educació primària, s'ha de consensuar amb els docents.


Materials utilitzats:

Llapis, gomes, maquinetes, missatges i gots de plàstic reutilitzables.


Mecanismes d'avaluació:

Activitat «Què en sabem?»: primera presa de contacte amb el grup, observació directa de la seva implicació i participació. Activitat «Què hem après?»: valoració, anàlisi i conclusions, Full d'avaluació de l'activitat per a l'educador/a, el/la docent i l'alumnat.


Observacions:

Cal contactar telefònicament amb l'entitat per adaptar l'activitat a les necessitats del grup (treball previ i posterior, adaptació del nivell de les proves, etc.). Tot seguit, s'elabora un programa detallat de la jornada, que es fa arribar a l'escola perquè hi doni el vistiplau. La implicació i la participació dels docents durant l'activitat és clau per a la motivació dels alumnes, així com per poder aprofitar millor la informació per al treball posterior a l'escola.