Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Etnobotànica a les Gavarres: les plantes i els seus usos


Descripció breu:

Descobrirem les plantes més característiques dels ambients mediterranis, com les han usat tradicionalment els seus habitants (com a eines, medicines, decoració, alimentació, etc.) i quines parts n'han utilitzat. Reflexionarem sobre els beneficis d'utilitzar les plantes i sobre com fer-ho seguint unes bones pràctiques. Els cinc sentits ens ajudaran a reconèixer-les, però sobretot potenciarem l'olfacte.


Lloc o equipament:

S'aconsella dur a terme l'activitat a la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, on el Consorci té les aules de natura. No obstant això, ens adaptem (sempre que sigui possible) a altres indrets de les Gavarres propers als centres.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Acostar els alumnes al món de les plantes aromàtiques i medicinals dels ambients mediterranis mitjançant activitats sensitives i creatives; 2. Conèixer els usos i les propietats de les diferents plantes; 3. Reflexionar sobre les relacions de les persones amb el medi natural i sobretot amb les plantes; 4. Promoure aprofitaments i actituds respectuoses amb les plantes i l'entorn.


Descripció de l'activitat:

9.30-10.00 h: arribada a Can Vilallonga, presentació i organització dels grups. Pausa per esmorzar. 10.00-11.15 h: introducció al món de les plantes (parts de la planta, formes vitals, etc.). Investigació, observació i identificació de les principals plantes amb usos a l'entorn de la masia a través d'un joc de cerca i d'una caixa de mostres. 11.45-13.00 h: visita als camps i els boscos de la finca de Can Vilallonga per conèixer les plantes mediterrànies, les seves adaptacions al medi i els seus usos.


Materials utilitzats:

Fitxes de camp per dibuixar les plantes observades, fustes de suport per a les fitxes, imatges plastificades d'algunes de les plantes, mostres diverses dels diferents usos de les plantes a les Gavarres (infusions, bosses d'olor, escombres de bruc, rusc de suro, carbasses, etc.) i materials per al taller de treballs manuals (tela, cordill, plantes seques, cartolina i retoladors).


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzarà el model d'enquesta de docents que ofereix la Diputació de Girona. Després de l'activitat es repartiran les enquestes als docents i es recolliran un cop emplenades.


Observacions:

Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. Es faciliten orientacions per treballar prèviament i posteriorment a l'aula. L'activitat es pot adaptar a mitja jornada. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació al massís per facilitar qualsevol informació que necessitin els docents.