Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Emys

Crta. Santa Coloma, km 21
Riudarenes - Selva
Telèfon: 972164957
Fax:
educacio@fundacioemys.org
www.fundacioemys.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

No em toquis la closca: coneix la tortuga d'estany, una tortuga de casa nostra


Descripció breu:

Amb aquest taller coneixerem la tortuga d'estany i tot el que l'envolta. Descobrirem les seves característiques generals (com és, de quins colors, què menja, com es reprodueix, etc.), però també coneixerem on viu, les seves necessitats i les particularitats ecològiques en les quals viu. Veurem que és un animal que cal protegir perquè ens dona molta informació de l'estat ecològic del nostre entorn, i també us explicarem les repercussions de l'activitat humana i com hem d'actuar per protegir-la.


Lloc o equipament:

Centre educatiu o seu de la Fundació Emys (Can Moragues, Riudarenes), o altres espais com per exemple l'estany de Sils.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 h i 30 min


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer les característiques generals de la tortuga d'estany, descobrir-ne la morfologia i les relacions amb altres éssers vius i el medi; 2. Reconèixer la necessitat de protegir la tortuga d'estany per preservar-ne els valors ecològics; 3. Donar a conèixer les zones humides i transmetre les necessitats de conservar-les; 4. Motivar la reflexió sobre els nostres hàbits en relació amb el medi natural i estimular-ne la millora; 5. Motivar l'interès per la descoberta directa d'una espècie autòctona i per l'aproximació al treball científic que es duu a terme entorn de les tortugues d'estany.


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'adapta a les diferents edats a partir de diverses metodologies. A totes el contingut que treballem és: l'espècie, les característiques, l'hàbitat, l'alimentació, la reproducció i les amenaces principals. Per a educació infantil i primària, la sessió es divideix en una part teòrica però dinàmica, amb un seguit d'activitats per aprendre els continguts més importants, i en una part més pràctica i de manipulació. Al final mostrem una rèplica real de tortuga d'estany (una femella adulta que els participants poden manipular) i fem un taller de record. En el cas dels alumnes d'ESO, batxillerat i cicles formatius, treballem el mateix contingut però amb una activitat final que se centra en l'observació i el mètode científic. Mitjançant la col·locació de xarxes i trampes, l'observació i la mesura dels individus, coneixerem de més a prop la tasca d'investigació que fan els científics.


Materials utilitzats:

Per a infantil i primària: material visual de suport per a l'exposició dels conceptes, ninot de peluix de la tortuga d'estany, motxilla de la tortuga (amb deu elements, per treballar el color dels animals i la tortuga d'estany), closques de nou/càpsules, cola blanca, cartolina blanca, imants petits, pintura groga, pinzells, pots i colors. Per als grans: informe de treball de camp, xarxes i trampes, eines de mesura i infografia del procés per fer el treball científic.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta en format digital per al professorat, en la qual es revisen la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut, les dinàmiques, l'educador/a, etc., de l'activitat. Un cop es fa el retorn, es guarda amb el resum de l'activitat elaborat per l'educador/a que ha dirigit la sessió. D'aquesta manera, podem anar millorant i polint els tallers.


Observacions:

El taller es pot fer en qualsevol mes de l'any, però per a l'observació de les tortugues i per fer-ne el seguiment científic són recomanables els mesos en què no hibernen, és a dir, de novembre a finals de febrer. Cal dur calçat i roba còmodes, així com roba d'abric segons l'estació de l'any i el lloc on es desenvolupa l'activitat. En cas de fer l'activitat a Can Moragues, es pot dinar a la mateixa finca, on disposem de diferents espais i de lavabos.