Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Un volcà i el seu entorn


Descripció breu:

Es comprèn el procés de formació del volcà del Montsacopa i s'analitza el paisatge del voltant. Continguts principals: 1. Descoberta de les parts i la morfologia d'un volcà: el con, el cràter i la xemeneia. 2. L'erupció volcànica. 3. Observació i classificació de roques volcàniques. 4. Els elements del paisatge.


Lloc o equipament:

Volcà del Montsacopa (Olot)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Comprendre el procés de formació del volcà del Montsacopa i formular una hipòtesi sobre el seu procés eruptiu. 2.  Identificar els elements del volcà, del seu entorn i de l'acció transformadora de l'ésser humà. 3. Observar i aprendre a classificar les principals roques volcàniques (cendres, lapil·li, blocs, bombes). 4. Aprendre a orientar-se utilitzant mapes senzills i amb l'ajuda de la brúixola i d'altres elements del paisatge. 5. Valorar la necessitat de protegir els volcans.


Descripció de l'activitat:

Com a fil conductor de l'activitat s'utilitza una carta que el Petit Príncep envia a l'escola, en què formula una demanda d'intercanvi des del seu planeta, i els alumnes han d'anar a conèixer el volcà del Montsacopa i el seu entorn. Un cop al Montsacopa, es fa un recorregut amb diverses parades en què es treballen diferents continguts: 1. Inici del recorregut: descoberta de les parts i la morfologia d'un volcà;. 2. Gredera: procés eruptiu; observació i classificació de les roques volcàniques; 3. Cim del volcà: orientació i observació del paisatge, càlcul de l'alçària del con; 4. Cràter del volcà: obtenció de mesures (diàmetre del cràter); hipòtesi de l'erupció del volcà. Els alumnes porten dues demandes del treball previ (una seqüència sobre com s'imaginen l'erupció i un qüestionari en què reflecteixen les inquietuds i curiositats sobre el volcà) a la sortida de camp, cosa que permet comparar el que sabien i el que han descobert.


Materials utilitzats:

Es fan arribar al centre educatiu contractant els dossiers de treball previ i de treball posterior per als alumnes, juntament amb les orientacions pedagògiques per al docent. Durant la sortida de camp s'utilitza el material següent: dossier de camp, claus dicotòmiques de classificació de roques volcàniques, brúixoles i full de l'entorn del volcà.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament, s'utilitzen quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior. 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau. 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar. 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat de camp.


Observacions:

1. S'enviarà a tots els centres educatius una proposta de treball previ i de treball posterior per dur a terme a l'aula. 2. Per a cada grup de 20 alumnes hi hauria d'haver un docent que s'encarregui de vetllar per l'ordre intern. 3. Temporització: 10.00-10.30 h: Arribada al parc Nou, recepció del grup i recollida del treball previ (dibuixos i qüestionari). 10.30-10.45 h: Recorregut amb autocar fins al peu del volcà. 10.45-13.45 h: Activitat de descoberta i conclusions. 13.45-14.00 h: Tornada al parc Nou.