Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Vilaüt, Reserva Natural Integral dels Estanys del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà


Descripció breu:

Visitarem l'exposició «Empordana't», a la Farinera de Castelló d'Empúries, i recorrerem l'itinerari de l'estany de Vilaüt narrant l'evolució de l'antic estany de Castelló i Palau, avui de Vilaüt. L'estudiarem des de la geologia i l'ecologia, i en coneixerem la riquesa florística i faunística. És un punt interessant per a l'observació de les aus migratòries més tímides, que fugen del sarau dels itineraris del Cortalet. Durant la passejada introduirem les closes i la seva naturalesa. En el cas dels més petits, l'activitat s'adaptarà amb l'explicació de contes a l'ombra de les alzines sureres.


Lloc o equipament:

Exposició «Empordana't», a la Farinera de Castelló d'Empúries, i itinerari de Vilaüt a la Reserva Natural Integral dels Estanys del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Donar una visió general dels espais protegits de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà aprofitant el recurs de l'exposició; 2. Conèixer algunes de les dinàmiques geològiques, aportacions fluvials i dinàmiques marines que fan possible la creació de l'Empordà i de l'estany de Vilaüt; 3. Descobrir la vegetació i la fauna característiques dels ambients d'aiguamolls; 4. Treballar el concepte de parc natural i les eines de gestió i protecció del territori natural; 5. Introduir els conceptes de closa i de recuperació d'antics espais agrícoles.


Descripció de l'activitat:

Iniciarem l'activitat a la Farinera de Castelló d'Empúries fent un recorregut per l'exposició «Empordana't». Tot seguit ens dirigirem a Vilaüt per fer la ruta a peu, de dificultat baixa, explicant la naturalesa de la reserva integral, antiga ubicació de l'estany de Castelló i Palau. Podrem estudiar aquest paratge tan singular des de la geologia i l'ecologia, sense descuidar el vessant històric i natural, extraient conclusions de l'assecatge artificial i natural dels antics estanys i les seves conseqüències. L'itinerari circular ens permetrà conèixer la riquesa florística i faunística de la zona, punt d'especial interès per a l'observació de les aus migratòries més tímides, que fugen del sarau dels itineraris del Cortalet. Durant el recorregut es parlarà de les closes, la vegetació i les adaptacions. En les visites dels més petits (educació infantil, cicle inicial i cicle mitjà) s'adaptaran els continguts amb l'explicació de contes i llegendes ambientats als aiguamolls.


Materials utilitzats:

Mapes de la zona, prismàtics, guies de vegetació i aus, guió de propostes de treball previ i posterior per al professorat i contes per als més petits.


Mecanismes d'avaluació:

Els alumnes han de poder representar en dos dibuixos els canvis i l'evolució de l'estany (l'abans i l'ara); marcar en un mapa el recorregut seguit i assenyalar-hi les diferents espècies vegetals i animals d'interès; catalogar les espècies animals segons la seva morfologia, extraient-ne com a conclusió la principal font d'alimentació i l'ambient predominant, i llistar les característiques específiques de la vegetació de la zona i les seves estratègies adaptatives. Es demanarà al professorat i als educadors que facin una valoració de l'activitat.


Observacions:

Cal dur calçat de sola gruixuda i roba còmoda; a la primavera i a l'estiu, cal portar loció antimosquits i gorra. Els continguts i els objectius s'adaptaran a l'edat i el nivell curricular dels alumnes. Es tracta d'una activitat de descoberta del Parc Natural i els continguts principals es poden reforçar segons el que convingui.