Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament de Banyoles

Pl. dels Estudis, 2
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972574467
Fax:
museudarder@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

L'estany, un ecosistema


Descripció breu:

Mitjançant l'observació, l'anàlisi i la deducció ens aproparem a les característiques de la conca lacustre de l'estany de Banyoles, el seu funcionament hidrogeològic (experimentació i classificació de roques), la vida animal i vegetal que acull, i les seves principals amenaces. L'activitat comença a les sales del Museu Darder, i després se segueix un itinerari de descoberta fins a l'estany de Banyoles. Es durà a terme un estudi dels macroinvertebrats de l'estany i s'utilitzaran com a bioindicadors de la qualitat de l'aigua.


Lloc o equipament:

Museu Darder: Espai d'Interpretació de l'Estany.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer el sistema càrstic de la conca lacustre de Banyoles i descobrir-ne les característiques i particularitats; 2. Aprendre a utilitzar el mètode científic per a la descoberta de fets i conceptes relacionats amb l'estany de Banyoles; 3. Conèixer un ecosistema, les seves característiques i els elements que el componen: animals, plantes, roques i aigua; 4. Evidenciar les repercussions que poden tenir les nostres accions en el medi natural.


Descripció de l'activitat:

Activitat per conèixer i descobrir l'estany de Banyoles i les seves particularitats. Es planteja un treball bàsicament pràctic, d'experimentació i de contacte directe amb el medi, basat en l'observació, l'exploració, la descoberta i l'anàlisi. Al museu els alumnes s'apropen als fenòmens biogeològics que es donen a la zona lacustre, especialment els que no es poden veure o que són difícils d'entendre només amb l'observació (conceptes de geologia, tipus de roques i carsts). Després es fa un itinerari fins a l'estany, i pel camí es du a terme un treball d'observació, recollida i anàlisi de dades per conèixer les característiques i les amenaces principals de la biodiversitat de la zona lacustre. Es du a terme un estudi dels macroinvertebrats tant de l'estany com d'un tram de rec de sortida, i s'utilitzen com a bioindicadors de la qualitat de l'aigua.


Materials utilitzats:

Làmines, pots lupa, safates, fitxes amb claus dicotòmiques diverses, pinces, pipetes, salabrets, mostres de diferents tipus de roques, fitxes de recollida de dades, etc.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es destina un temps a consolidar els aprenentatges mitjançant les conclusions a què s'ha arribat a partir de l'experiència. Posteriorment, es fa arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. D'altra banda, l'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

1. Es recomana portar calçat i roba còmodes; 2. Aquesta activitat s'inicia al Museu Darder i finalitza a l'estany, amb un recorregut a peu.