Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La fageda, un bosc ple de tresors


Descripció breu:

L'activitat consisteix a descobrir la fageda a través dels sentits i iniciar-se en el coneixement d'un ecosistema i les seves relacions. Continguts principals: a) Percepcions al bosc: olors, sons, colors, formes, etc. b) Observació del faig i estudi del seu cicle de vida. c) Elements de l'ecosistema. d) Relacions entre els éssers vius i el medi.


Lloc o equipament:

Fageda d'en Jordà, àrea de Can Serra


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

- Experimentar una vivència de contacte i de descoberta del bosc. - Explicar el tipus de comunicació que els sentits ens permeten establir amb el medi. - Cercar i descobrir informació d'un bosc a través dels sentits. - Iniciar-se en el coneixement d'un ecosistema. - Identificar diferents organismes que es poden trobar a la fageda i algunes de les relacions que s'hi estableixen. - Adquirir tècniques d'observació i presa de mostres respectuoses amb l'entorn.


Descripció de l'activitat:

L'activitat se centra en la descoberta de la fageda d'en Jordà a través dels sentits (vista, tacte, oïda, olfacte i gust). Els alumnes hauran de buscar quins són els tresors de la fageda, les sensacions o els elements que els sorprendran més. Els escolars experimentaran que amb els sentits poden percebre una gran quantitat d'informació. Com a eix de motivació, els alumnes prèviament analitzaran els tresors que un pintor i un poeta (Joan Maragall) transmeten en la seva obra. A partir d'aquesta interpretació els alumnes faran un dibuix de com s'imaginen la fageda d'en Jordà. Aquest dibuix s'utilitzarà com a punt de partida de la sortida de camp. Durant l'activitat es treballaran els continguts següents: 1. Percepcions al bosc: olors, sons, colors, formes i textures. 2. Elements de l'ecosistema. 3. Relacions entre els éssers vius i el medi. 4. El faig i les seves parts.


Materials utilitzats:

Es proporciona un dossier de treball previ i de treball posterior per als alumnes que es fa arribar, conjuntament amb les orientacions pedagògiques per al docent, al centre educatiu contractant. Durant la sortida de camp s'utilitza el material que es detalla a continuació: dibuixos dels alumnes sobre la fageda (treball previ), dossier de camp, fulls dels cinc sentits, benes per poder tapar els ulls, dossier de fauna, paletes de colors que ompliran amb elements de l'entorn, bossa de paper per recollir mostres, suport de fusta, pinça i llapis.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament utilitzem quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior. 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau. 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar. 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat de camp un cop ha finalitzat.


Observacions:

Es farà arribar a tots els centres docents una proposta de treball previ i de treball posterior per dur a terme a l'aula. Es demana la presència d'un docent, que serà l'encarregat de vetllar per l'ordre intern, en cada grup de 20 alumnes. Temporització: 10.00-10.30 h: recepció del grup a l'àrea de Can Serra i recollida del treball previ i presentació dels educadors. 10.30-13.45 h: itinerari per la fageda d'en Jordà amb activitats de descoberta amb els sentits. 13.45-14.00 h: itinerari de tornada a l'àrea de Can Serra i conclusions.