Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Iaeden

C/ Santa Margarida, 9 1er
Figueres - Alt Empordà
Telèfon: 972670531
Fax:

www.iaeden.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Descobrim els animals marins del litoral de l'Albera marítima


Descripció breu:

Amb aquesta activitat, descobrirem la biodiversitat del litoral marí. Els alumnes podran explorar la riquesa natural del fons marí de la cala Canyelles tot capturant animals invertebrats i vertebrats per conèixer-los més detalladament, i, al mateix temps, es conscienciaran de les agressions que pateixen els ecosistemes marins. Utilitzarem una fitxa col·lectiva per identificar les diferents espècies i, després de tractar-les amb cura, les retornarem al mar. Inclou una sessió prèvia dins de l'aula per aprendre sobre la biodiversitat marina.


Lloc o equipament:

Xerrada introductòria prèvia dins de l'aula del centre escolar i sortida de descoberta de la fauna litoral a la cala Canyelles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h (2 h + 1 h de xerrada introductòria prèvia)


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir els ecosistemes marins a trenc d'onades; 2. Repassar la classificació dels animals per grups; 3. Fomentar actituds conservacionistes envers la biodiversitat; 4. Comprendre els processos que configuren l'ecosistema costaner i la seva relació amb el medi marí.


Descripció de l'activitat:

Acompanyem els alumnes en la descoberta del litoral, tot explorant un biòtop natural amb molta biodiversitat, on es capturen animals invertebrats i vertebrats. El lloc en concret és la cala Canyelles, entre Llançà i Colera. Els alumnes emplenen una fitxa col·lectiva estructurada per grups de vertebrats i d'invertebrats, que hauran anat capturant, i tot seguit retornen els animals al mar després d'haver-los tractat amb cura. L'activitat inclou una sessió prèvia d'una hora, que s'haurà impartit dins de l'aula projectant diapositives digitals que expliquen la zonació litoral de les espècies, les característiques dels ecosistemes litorals, les agressions que pateixen els oceans i les possibles solucions. També se'ls explica el material que han de portar.


Materials utilitzats:

Salabrets rígids, safates classificatòries, recipient general, plantilla de classificació i guia d'identificació visual.


Mecanismes d'avaluació:

Per avaluar el nivell pedagògic de l'activitat, es duu a terme una enquesta digital al professorat, en la qual s'avaluen la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut i el rendiment dels educadors. Aquesta informació ens ajuda a millorar l'activitat i a perfeccionar-la.


Observacions:

Cal portar calçat adequat per entrar dins del riu amb l'aigua fins als genolls, banyador, una samarreta de recanvi, gorra i crema solar. Els continguts que s'imparteixen durant l'activitat s'adapten als diferents nivells educatius segons el currículum escolar.